Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Napokon malo privatnosti: Pande se parile nakon 10 godina u vrijeme dok je zoo vrt zatvoren zbog pandemije

Preuzmite sliku

U zoološkom vrtu Ocean Park u Hong Kongu zaposlenici su 10 godina iščekivali, pa i pokušali potaknuti pande na parenja. Pripadnici te ugrožene vrste nisu previše doživljavali njihove napore, ali situacija se odjednom okrenula i to s epidemijom korona virusa.

Naime, zoološki se baš poput brojnih drugih ustanova zatvorio za javnost, a pande Ying Ying i Le Le pokazale su da im je samo trebalo malo privatnosti. Naime, zaposlenici su ih u ponedjeljak vidjeli kako se uspješno pare te su ostali u čudu, piše BBC.

 • Michael Boos, izvršni direktor zaštite okoliša u Ocean Parku, kaže da zaposlenici u parku uzbuđeni zbog mogućnosti prinove koju su tako dugo čekali. Krajem marta počeli su koketirati na način na koji to pande rade i inače u proljeće, ali obično nikad u ovih 10 godina nisu otišli ‘korak dalje’.

  ,,Šansa za trudnoću prirodnim parenjem veća je nego umjetnom oplodnjom kod ove ranjive vrste.” istaknuli su iz zoološkog. Trudnoća pande može se otkriti samo ultrazvukom oko 14 do 17 dana prije rođenja.Trudnoća može trajati i do 10 mjeseci, tako da može proći neko vrijeme dok osoblje u zoološkom vrtu ne sazna rezultate ovog pokušaja.

 • Konzervacijski centri žele ohrabriti pande na parenje, ali čini se da njima zapravo odgovara to da ih se ostavi na miru, što je demonstrirala i situacija sa zatvaranjem zoološkog. Među neobične načine poticanja pandi na parenje spada i puštanje ‘panda pornića’ tim životinjama, odnosno videa koji prikazuju druge pande kako se pare, no ni to nije urodilo plodom za sada.

  Stručnjaci smatraju kako je problem s razmnožavanjem pandi taj što oni moraju osjećati privlačnost kako bi se parili, odnosno izbirljiviji su nego druge životinje. Zoološki vrtovi se obično odlučuju za umjetnu oplodnju da bi prebrodili te probleme. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,