Subota, 27. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najveća seoba životinja u Africi: Više od 2,5 miliona životinja (FOTO)

Preuzmite sliku

Nedostatak kišnih padavina tokom prošle godine “natjerao” je divlje životinje u Africi na prijevremenu selidbu ka Serengetiju, u pograničnom pojasu između Tanzanije i Kenije.

Nedovoljne količine vode negativno su se odrazile na ekosistem i najveću seobu diljači u prostranim savanama Serengetija na sjeveru Tanzanije.

Više od 2,5 miliona životinja, među kojima 70 vrsta sisavaca i 500 vrsta ptica svake godine seli u vegetacijom bogato područje Serengetija, u pograničnom pojasu između Tanzanije i Kenije.

Riječ je o jedinstvenoj seobi krda antilopa, zebri, gazela i drugih vrsta sisavaca koji tragom zelenila i vode idu ka nacionalnom parku Serengeti.

Seoba počinje početkom augusta kada životinje idu ka jugu dolinom rijeke Mara. Sredinom septembra njihovo stjecište je Serengeti, gdje u regiji Ndutu ostaju tokom četiri mjeseca parenja. Sredinom marta krda ponovo kreću ka sjeveru.

Međutim, nedostatne padavine tokom protekle godine uzrokovale su ranije sušenje pašnjaka, pa i prijevremeno kretanje životinja na opasni put dolinom rijeke Mare. Životinje koje su trebale sredinom marta krenuti ka sjeveru, ove godine su to učinile početkom februara.

Nacionalni park Serengeti obuhvata prostor od 30.000 kilometara kvadratnih i nerijetko ga zovu sedmim čudom Afrike. Na jeziku lokalnog naroda Maasai, Serengeti znači beskrajna ravnica.

Tokom mjeseci parenja u Ndutuu broj životinja se povećava za oko 300.000, ali se njihov broj za oko 250.000 smanji tokom opasne seobe dolinom rijeke Mara, gdje ih čekaju krokodili i drugi grabežljivci.

(Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,