Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Najusamljeniji slon na svijetu” napokon će biti premješten na neko bolje mjesto

Preuzmite sliku

Kaavan, kojega su vlasti Šri Lanke poklonile 1985. kad je imao godinu dana, postao je predmet kampanje boraca za zaštitu životinjskih prava kada je 2015. otkriveno da u lancima provodi nekoliko sati dnevno.

Slonu Kaavanu, koji je postao simbol borbe za prava životinja, bit će dopušteno da napusti skučeni prostor u pakistanskom zoološkom vrtu i da se premjesti na neko mjesto s boljim uslovima življenja, vjerovatno u Kambodži, saopštila je grupa za zaštitu životinja, otpočetka angažovana na njegovom slučaju, prenosi 24sata.hr.

 

  • – Nakon provedenih analiza, koje su potvrdile da je Kaavan dovoljno snažan, bit će poduzeti koraci kako bi se finalizirao njegov premještaj u utočište za životinje, najvjerovatnije u Kambodži – stoji u saopštenju globalne organizacije za zaštitu životinja “Četiri šape”, koja je u Islamabadu ispitala zdravstveno stanje slona, prenosi turska agencija Anadolija.

  • Njegovi simpatizeri nazivaju ga “najusamljenijim slonom na svijetu”, jer Kaavan već više od 35 godina živi u skučenom prostoru zoološkog vrta u pakistanskoj prijestolnici Islamabadu. Martin Bauer, glasnogovornik organizacije kazao je da je slon konačno dobio medicinsku dozvolu za putovanje te da se očekuje da će u Kambodži imati društvo i bolje uslove za život.

    Veterinar i voditelj misije Amir Khalil kazao je da zbog neadekvatne prehrane i nedovoljnog fizičkog kretanja, Kaavan pokazuje znakove pretilosti.

  • – Istodobno su mu nokti napukli i deformisali su se zbog neodgovarajuće podloge i strukture mjesta u kojemu tako dugo boravi. Da bi ovaj problem riješio Kaavan treba proći kroz dugoročan program oporavka koji se ne može realizirati u pakistanskom zoološkom vrtu Marghazar – zaključio je Khalil. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,