Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najstarija ptica na svijetu položila jaje u 68. godini (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Mudrost (Wisdom) je ženka lejsan albatrosa i zvanično je najstarija ptica na svijetu. Nikada ne bi rekli po njoj, ali ima najmanje 68 godina i godišnje pređe desetine hiljada kilometara. Sada je položila i jaje.

Koliko biljni i životinjski svijet može da bude fascinantan najbolje pokazuje Mudrost (Wisdom), koja se ponovo vratila na ostrvo Midway da položi jaje i odgaji novo mladunče.

Naučnici su sa njom prvi put došli u kontakt i označili je 1956. godine, što znači da je najmanje 68 godina stara. To je ne sprječava da se svake godine vrati na pacifičko ostrvo i položi jaje.

Biolog Chandler Robins prvi put se susreo sa Mudrošću i označio je blizu američkih mornaričkih kasarni. Već je bila odrasla, što znači da je imala najmanje šest godina.

Mudrost je bila jedna od 8.400 albatrosa koji su označeni te godine i jedna od stotina hiljada na Midwayu, gdje albatrosi dolaze svake godine da snesu jaje i podignu ptiće, prenosi RTS.

Najstarija ptica na svijetu se na svoje mjesto gniježđenja vratila 29. novembra, a prije par dana snijela je i jaje.

Lajsanski albatrosi veći dio godine provode na moru, a tokom sezone parenja vraćaju se na atol. One izlegu samo jedno jaje u sezoni, ali su mu veoma posvećeni. Period inkubacije traje 130 dana, a kada se mladi izlegu, mame ih nekoliko mjeseci spremaju za letenje.

Tokom proteklih šest decenija, Mudrost je imala oko 40 mladih, što je svojevrsni rekord za ovu vrstu. Ona je nadživjela svog prvog partnera i pronašla drugog. Sa sadašnjim partnerom, Akeakamaijem, upoznala 2006. godine, sa „tričavih“ 56 godina.

Pogledajte kako je izgledalo kada je Mudrost položila jaje početkom 2018. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,