Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najčudnija kornjača za koju su mislili da je trajno nestala: Pronašli jaja iz koji su se izlegli zdravi mladunci

Preuzmite sliku

Londonski zoološki vrt uspješno radi na obnavljanju populacije jedne od najrjeđih i najneobičnijih kornjača na planeti – kornjače koja nema oklop.

Smatralo se da je Kantorova kornjača sa mekim oklopom, koja može narasti i do oko tri metra trajno nestala iz Indije nakon što 10 godina nije bila viđena.

To je najveća slatkovodna kornjača na svijetu – i smatra se jednom od najčudnijih, jer veći dio svog života provodi zakopana u pijesku, a vidljive su joj samo oči.

Ali toliko je jaka i brza da je sposobna da velikom brzinom ulovi ribu, i da vilicom s lakoćom drobi kosti svog plijena, prenosi RTS.

 • Nažalost, kritično ugrožena kornjača je u velikom riziku da nestane, a samo mali broj jedinki preživjelo je u Kambodži i Vijetnamu.

  Nalazi se na ivici izumiranja, najviše zbog potreba lokalnog stanovništva za mesom, ubijanja i uništavanja slatkovodnih i priobalnih staništa.

  Ali tim iz Zoološkog društva u Londonu pronašao je nekoliko beba kornjača – dajući nadu da će se ova zanimljiva vrsta oporaviti.

 • U Indiji se smatralo da je ova kornjača izumrla, dok nije pronađeno jedno gnijezdo u Kerali 2020. godine, iako je uništeno iskopavanjem pijeska.

  Smatra se jednom od najčudnijih kornjača, jer umjesto uobičajenog oklopa ima malo jači sloj kože koja je štiti.

  Istraživač Zoološkog društva Ayushi Jain pronašao je jaja kornjače na rijeci Čandragiri u Kerali.

  Uz pomoć lokalnog stanovništva – koje kornjaču poznaju pod imenom “bhemanama” ili “paala poovan na malajala”, lokalnom jeziku Kerale – Jain je pronašao nekoliko jaja kornjača.

  Jaja su prevezena u mrjestilište pod vodstvom Bena Tapleya, kustosa vodozemaca i gmizavaca iz Zoološkog društva pri Zoološkom vrtu u Londonu.

 • Prošle nedjelje, Jainov tim je prvi put u Indiji pustio pet zdravih mladunaca u divljinu.

  Sada se u Društvu nadaju da će ih biti pušteno još više, kako bi se vrsta polako obnovila. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,