Srijeda, 29. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najbolje rase pasa za osjetljive osobe

Preuzmite sliku

Popularno

Osobama koje svijet doživljavaju intezivno, dodavanje odogvornosti u vidu posjedovanja psa može da padne vrlo teško, prenosi Ženski magazin.

Međutim, dobro je poznato da mnoge studije preporučuju da imanje psa može u stvari smanjiti stres i smanjiti krvni pritisak, naročito maženje sa njima, šetnja i generalno nega o njima. Ukoliko je vaša prva pomisao da se nikada nećete snaći, mi vam u nastavku predstavljamo nekoliko rasa koje su idealne za osjetljive osobe i koje će se sjajno ukopiti uz vaš karakter i fizičke aktivnosti – jer ne zahtijevaju previše.

Čivava

 • Počnimo od manjih rasa, a prva na redu je čivava. Ovaj mali pas ima bogatstvo različitih ličnosti, pa tako možete pronaći idealnog za sebe. Linjanje je minimalno, a lagan trening im može pomoći da razviju dobre osobine i poslušnost. Da i ostale vitke i bile srećne, dovoljno im je malo aktivnosti, pa je igra kod kuće sasvim dovoljna. Žive između 14 i 16 godina.

  Jorkširski terijer

 • Češće nazvani “Jorkiji”, ova rasa pasa je privržena, energična i prijateljski nastrojena. Takođe su hipoalergeni, što je odlično za alergične osobe. Kratke svakodnevne šetnje će činiti sretnim ove pse koji mogu živjeti do 15 godina.

  Kavalirski španijel kralja Čarlsa

 • Kavalir španijel su nježna rasa koja se nevjerovatno brzo adaptira načinu života njegovog vlasnika. Vole da svog vlasnika čine sretnim i potrebna im je svakodnevna šetnja za dug i sretan život.

  Šiba Inu

 • Ovi psi srednje veličine su najpopularniji u Japanu, a od nedavno i kod nas. Da, potrebno im je dosta aktivnosti, ali kada se istrče i izmore napolju, u kući će biti mirni kao bubice. Rezervisani su prema strancima, ali svog vlasnika obožavaju.

  Hrt

 • Vjerovatno jedna od najosjetljivijih rasa pasa, hrtovi su plemenita mirna stvorenja koja preferiraju smirne ljude i istu okolinu. Nezavisni su pa im nije potrebno mnogo pažnje, ali pokazuju izuzetnu ljubav i pružaju dosta pažnje svojim vlasnicima.

  Zlatni retriver

 • Oni su poput zrakova sunca u psećem obliku. Vole život i često su prvi izbor za pse vodiče. Nakon što izgradite povjerenje i odnos sa ovom rasom – vidjećete koliko ta ljubav može da bude.

  Newfoundlander

 • Najveći pas sa naše liste je upravo ovaj i može se, poput doge, nazvati nježnim džinom. Lako se treniraju i rijetko su agresivni, a naročito su sjajan izbor za osobe koje vole da planinare i plivaju jer ćete uviek pored sebe imati uvijek vijernog pratioca i čuvara. (Tuzlanski.ba)

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,