Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na Novom Zelandu na obalu se nasukalo 477 kitova

Preuzmite sliku

Popularno

Uginulo je 477 kitova nakon što su se proteklih dana nasukali na dvije udaljene novozelandske plaže, kažu zvaničnici.

Nijedan od nasukanih kitova nije mogao da se vrati i svi su ili prirodno uginuli ili su eutanazirani, rekao je Daren Grover, generalni direktor Project Jonah, neprofitne grupe koja pomaže u spašavanju kitova.

Kitovi su se nasukali na ostrvima Chatham, gdje živi oko 600 ljudi, a nalaze se oko 800 kilometara istočno od glavnih ostrva Novog Zelanda.

Ministarstvo zaštite je saopćilo da su se 232 kita nasukala u petak na plaži Tupuangi, a još 245 u zaljevu Waihere u ponedjeljak.

– Ovi događaji su teške, izazovne situacije. Iako su to prirodne pojave, one su i dalje tužne i teške za one koji pomažu – napisalo je ministarstvo za konzervaciju u objavi na Facebooku.

Grover je rekao da su udaljena lokacija i prisustvo morskih pasa u okolnim vodama značili da nisu mogli mobilizirati dobrovoljce da pokušaju vratiti ​​kitove kao što su to činili u ranijim situacijama, prenosi AP.

– Kitove ne možemo vratiti zbog rizika od napada ajkula na ljude i same kitove, tako da je eutanazija bila najplemenitija opcija – rekao je Dave Lundquist, tehnički savjetnik za more u odjelu za očuvanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,