Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Možete li pogoditi koja životinja se nalazi na ovoj fotografiji?

Preuzmite sliku

Iako većina šišmiša ima lice poput miša ili psa, ovi mega šišmiši imaju vrlo neobičan izgled.

“Glava mužjaka izgledom podsjeća na glavu losa, a veliki nosni nabori i povećan grkljan pomažu mu da uputi glasne pozive za ženkom”, kazala je dr. Sarah H. Olson, saradnica u Društvu za zaštitu divljih životinja (WCS) za The Dodo.

Ovi su šišmiši toliko jedinstvenog izgleda da neki ljudi ne vjeruju da zapravo postoje. Ali ovaj mega šišmiš, najveći u Africi, daleko je od izmišljenog bića. Velike skupine muških šišmiša mogu se naći u tropskim šumama središnje Afrike, obješene o drveće i glasajući se dok pozivaju ženke, prenosi index.hr.

“Muški šišmiši noću proizvode neobičan zvuk pozivanja kako bi privukli ženke, što ih čini prepoznatljivim gotovo bilo gdje”, rekla je Olson.

Kao i svi šišmiši koji jedu voće, ovaj šišmiš ima važnu ulogu u rasipanju sjemena po tropskim šumama. Olson i njene kolege proučavaju šišmiše i njihove pokrete u nadi da će pomoći tim nevjerovatnim životinjama. Međutim, s krčenjem šuma i gubitkom staništa ovi mega šišmiši suočavaju se s teškom bitkom za opstanak. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,