Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mogu li psi plakati poput ljudi?

Preuzmite sliku

Možda ćete pretpostaviti da je vaš pas tužan kada mu vidite oči pune suza, no to ne mora biti slučaj, piše lovetoknow. Iako se čini da psi imaju način na koji pokazuju svoju uznemirenost, oni ne plaču baš na način na koji to rade ljudi.

Psi ne plaču kao ljudi zato što su, za razliku od ljudi, suze kod pasa stvorene tako da se slijevaju u nos i grlo, a ne u oči. Tjelesni sistem pasa nije postavljen tako da izlučuje suze kada osjete bol. Kada vidite da su im oči vlažne, to može biti znak problema s očima ili alergije, prenosi index.hr.

U jednom novinskom članku veterinarka Patty Khuly kaže da psi ne plaču kao ljudi, ali oni svoje emocije izražavaju glasovnim putem.

Kada pas želi nešto, osjeća se anksiozno ili mu je potrebna pažnja, on cvili i umiljava se. Ovo ponašanje pasa je najbliže činu plakanja kod ljudi.

Patty Khuly također primjećuje i da se psi isto ponašaju kada osjećaju bol, ali se to obično događa kada se bol javi iznenada. Kada pas živi s kroničnom boli, on uglavnom pati u tišini većinu vremena.

Naučnici sa Univerziteta Santa Barbara u Kaliforniji tvrde da psi više ovise o svom sluhu nego vidu pa je zato vjerovatnije da svoju uznemirenost ispoljavaju glasom nego plakanjem. Do danas nema službenih potvrda o tome da psi plaču kao i ljudi, kada izražavaju tugu ili uznemirenost. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,