Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Misteriozni otok na kojem su medvjedi počeli “mijenjati” boju

Preuzmite sliku

Otok se prostire na otprilike 1490 četvornih kilometara, a na njima trenutno boravi sveukupno 160 jedinki smeđih medvjeda, od čega 10 posto njih ima krzno bijele i srebne boje, piše Punkufer.hr

Istraživanja su pokazala da jedan od deset smeđih medvjeda na ruskom otoku Kunashiru ima krzno bijele i srebrne boje. Neke jedinke na ovom vulkanskom otoku u Kurilskom arhipelagu u Sahalinskoj oblasti imaju samo svjetliju glavu, dok je promjena boje na drugima prisutna na cijelom tijelu.

Istraživači govore da broj takvih medvjeda raste iz dana u dan, a razlog za gensku mutaciju još uvijek predstavlja veliki misterij. Kunashir je previše udaljen od arktičkog kruga na kojem obitavaju polarni medvjedi da bi to uticalo na ovu pojavu, iako su im smeđi medvjedi počeli izuzetno nalikovati.

Neki stručnjaci vjeruju da je do mutacije došlo zbog parenja jedinki u bliskom srodstvu. Kunashir je, naime, vrlo izolovan od ostalog ruskog teritorija, kao i većine preostalih jedinki medvjeda. Otok se prostire na otprilike 1490 četvornih kilometara, a na njima trenutno obitava sveukupno 160 jedinki medvjeda.

Albino jedinke rijetkost su u životinjskom svijetu, a manjak melanina u odnosu na vrstu čini ih lakim plijenom. Albino medvjedima na Kunashiru ne prijeti opasnost od drugih životinja jer su najveći grabežljivci na otoku. Baš zato imaju slobodu rasti, razmnožavati se i širiti otokom.

Ne čudi stoga što su istraživači primijetili i da bijeli medvjedi s Kunashira nisu toliko agresivni kao njihovi ostali ruski rođaci. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,