Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mačak Oscar po mirisu osjeti da će neko umrijeti vrlo brzo

Preuzmite sliku

On šeta Centrom za rehabilitaciju u SAD-u i ne voli se maziti, ali kada osjeti da će neko uskoro preminuti, skoči na njega i mazi se toliko intenzivno da osoblje zna da će pacijent umrijeti

Mačak Oscar slavu je stekao 2007.godine kada je dr. David Dose u časopisu New England Journal of Medicine opisao da predviđa kako će neko ubrzo preminuti, poput pacijenata sa uznapredovalom fazom Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

 • Takvom štićeniku pokušavao je maženjem olakšati zadnje dane i učiniti sve da se osjeća ugodnije. S nekima bi se mazio, a pokraj nekih bi legao na krevet i spavao s njima – nekoliko sati kasnije su izdahnuli.

  POGLEDAJTE GA U VIDEU:

  Oscar je kućni ljubimac i terapeutski mačak Centra za rehabilitaciju ‘Steere House’ na Rhode Islandu u SAD-u.

  Oduvijek je šetao centrom i nije se baš volio maziti, ali kada bi osjetio da će neko uskoro preminuti, skočio bi na njega i mazio se toliko intenzivno da je osoblje ubrzo shvatilo o čemu se radi pa su njegovu promjenu u ponašanju koristili kako bi pozvali porodicu i učinili pacijentu zadnje dane još ljepšima.

 • Dr. David Dose je imao hipotezu da Oscar primijeti manjak pokreta kod takvih ljudi ili da može namirisati biokemijske supstance koje se oslobađaju iz umirućih stanica. O ovom izuzetnom mačku je napisao knjigu ‘Making Rounds With Oscar: The Extraordinary Gift of an Ordinary Cat’.

  Oscar u centru živi od 2005. godine, udomili su ga kao malog mačića. Osoblje je uočilo njegove sposobnosti šest mjeseci kasnije. Nakon što je predvidio 25 smrti, počeli su to shvatati ozbiljno i zvati porodice da se oproste od umirućeg.

  Do 2015. je tačno prognozirao smrt za oko 100 štićenika centra. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,