Ponedjeljak, 10. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Led ih štiti od jake zime: Aligatori se “zaledili” kako bi preživjeli (VIDEO)

Hladnokrvni reptili ne mogu sami proizvoditi toplinu tijela već ovise o vanjskim faktorima, ali mogu usporiti metabolizam, snižavanjem temperature tijela i tako preživjeti zimu…

Iz parka prirode u Sjevernoj Karolini objavili su video ‘promrzlih’ aligatora šokiranih ekstremno niskim temperaturama na koje nisu navikli.

Hladnokrvni reptili inače ne mogu sami proizvoditi toplinu tijela već ovise o vanjskim faktorima, ali mogu usporiti vlastiti metabolizam, snižavanjem temperature tijela i tako preživjeti minuse na termometru.

Aligatori snimljeni u močvarnom parku Shallotte River Swamp Park  prepustili su se prirodi te se ‘smrznuli’ ležeći nepomično pod tankim slojem leda kroz koje im vire samo nosnice kako bi udisali zrak. Iako je teško vjerovati da bi gmazovi mogli preživjeti uvjete ekstremne hladnoće, stručnjaci uvjeravaju kako je to moguće te da su aligatori, iako tako ne izgledaju, živi i zdravi. Dodaju kako životinje čak i osjećaju kada će se močvara zamrznuti te se namjeste tako da im njuška ostane iznad površine. U ekstremnim slučajevima, tvrde, čak se cijeli stope sa smrznutom površinom te jednostavno čekaju otapanje leda, piše Daily Mail.

Pogledajte video. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,