Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kornjača Diego nezasitim libidom spasio svoju vrstu

Mužjak džinovske kornjače sa Galapagosa po imenu Diego spasio je čitavu svoju vrstu od izumiranja svojim razvratnim seksualnim životom, a poslije uspješno završenog 50-godišnjeg zadatka konačno će biti vraćen u divljinu.

Diegov nezaustavljivi libido glavni je razlog zbog kojeg se populacija džinovskih kornjača sa ostrva Espanjola (dio Galapagoskih ostrva) oporavila, prenosi B92.

Program spasavanja džinovskih kornjača započet je šezdesetih godina kada su na ostrvo Santa Kruz prebačene preostale kornjače. Diego je stigao iz zoološkog vrta u San Diegu.

Kada je započeo svoju kampanju promiskuiteta, Dijego je bio jedan od dva mužjaka na ostrvu sa 12 ženki.

  • Koliko je Dijegov libido bio nezaustavljiv svjedoči i podatak da je populacija te kolonije skočila na 2.000. Uprava nacionalnog parka Galapagoskih ostrva vjeruje da je 100-godišnjak otac 40 posto ukupne populacije.

    “Doprinjeo je velikom procentu stanovništva. Sretni smo što imamo priliku da ga vratimo u njegov dom i prirodno okruženje”, rekao je upravnik parka, Jorge Karion.

    Program oporavka populacije kornjača je sada završen, a Diego se u martu vraća na Espanjolu, sa koje je prije 80 godina odveden u okviru naučne ekspedicije. Trideset godina nakon napuštanja Galapagoskih ostrva, uključen je u program parenja na ostrvu Santa Kruz. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,