Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Konj volontira u jednoj francuskoj bolnici: Sam bira bolesnike kojima će pružiti utjehu…

Preuzmite sliku

Mnogi stručnjaci tvrde da kućni ljubimci blagotvorno utiču na stanje našeg duha, zbog čega je u pojedinim bolnicama već neko vrijeme praksa da se organizuju susreti pasa i pacijenata, posebno onih mlađeg uzrasta. U bolnici u Kaleu u Francuskoj, međutim, otišli su mnogo dalje. Naime, teškim bolesnicima u ovoj ustanovi utjehu pruža jedan konj.

U pitanju je pastuh star 15 godina koji se zove Peyo. Zajedno sa svojim odgajivačem Hasenom Bohakorom, on posećuje pacijente oboljele od raka i unosi bar malo radosti i nade u njihove živote, prenosi City Magazine.

  • Prije nego što je korišten za terapiju, ovaj konj je učestvovao u konjičkim igrama. Kada je video kako Peyo reaguje na publiku i ljude koji mu prilaze da ga pomaze, Bohakor je shvatio da njegov konj ima specijalan talenat. On je odlučio da iskoristi pastuha za pomaganje pacijentima u bolnici u Kaleu, u kojoj volontira još od 2016.

  • „Doktor Peyo“, kako konja zovu u bolnici, navodno sam bira kojeg pacijenta će posjetiti, tako što staje ispred njegove sobe i diže jednu nogu. „Ja se tu ništa ne pitam. On sam odlučuje gdje ćemo da uđemo“, izjavio je njegov odgajivač Bohakor, koji ga smatra svojim životnim partnerom.

  • Mnogi od onih koji se susretnu sa Peyom su na samrti, pa im puno znači da se nađu oči u oči sa jednom ovako veličanstvenom životinjom. Doktori tvrde da se većini njihovih pacijenata u takvim situacijama drastično poboljšava raspoloženje, a nekima od njih više ne trebaju lijekovi za smirenje i oni protiv bolova. Procjenjuje se da je ovaj konj do sada bar na trenutak usrećio malo više od 1.000 teških bolesnika u bolnici u Kaleu. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,