Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kolonije pingvina na Antarktici smanjile se do 77 posto

Preuzmite sliku

Popularno

Naučnici koji su istraživali populaciju pingvina na Antarktici otkrili su drastično smanjenje u mnogim kolonijama, a neke su opale za 77 posto otkako su posljednji put pregledane prije gotovo 50 godina, piše Greenpeace.

“Ovakvi padovi u populaciji sugeriraju da se ekosustav Južnog okeana bitno promijenio u zadnjih 50 godina i da to utiče na hranidbeni lanac i vrste poput pingvina. Iako tu može biti nekoliko uzroka, svi dokazi koje imamo govore da su za te posljedice odgovorne klimatske promjene”, kažu profesorica ekologije i evolucije na Univerzitetu i New Yorku Stony Brook i jedna od voditeljica ekspedicije Heather J. Lynch. 

Neovisni istraživači su u sklopu jednogodišnje ekspedicije “Od Pola do Pola” otkrili da se populacija pingvina smanjila u svakoj pojedinoj koloniji koja je istraživana na otoku Elephant, važnom staništu pingvina sjeveroistočno od Antarktičkog poluotoka.

 • Tamo se broj ogrličastih pingvina smanjio za gotovo 60 posto od posljednjeg istraživanja 1971. godine. Naučnici su istraživali kolonije koristeći bespilotne letjelice i metode ručnog brojanja.

  Nužno je zaštititi 30 posto svjetskih mora

  Frida Bengtsson iz Greenpeaceove kampanje za zaštitu okeana rekla je da su hitno potrebna utočišta bez štetnih ljudskih aktivnosti.

  “Naučnici upozoravaju da je nužno zaštititi 30 posto svjetskih mora do 2030., kako bi se morska bića poput pingvina mogla oporaviti od ljudskog uticaja i prilagoditi se podneblju koje se brzo mijenja. Da bismo to postigli, neophodno je da se vlade ove godine dogovore o globalnom sporazumu o svjetskim morima”, istaknula je Bengtsson.

 • U okviru Konvencije UN-a o pravu mora, vlade svijeta upravo raspravljaju o sporazumu o svjetskim morima, kojim bi se položio temelj za zaštitu 30 posto otvorenih mora do 2030. godine.

  U zadnjih nekoliko dana aktivisti Greenpeacea izložili su skulpture pingvina od leda u glavnim gradovima širom svijeta zahtijevajući hitne mjere zaštite divljih okeanskih vrsta globalnim Sporazumom. 

  Skulpture su topljenjem simbolički ukazale na sve pogubnije posljedice klimatskih promjena te važnu ulogu okeana u njihovom ublažavanju.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,