Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koliko je psima potrebno vode?

Preuzmite sliku

Popularno

Doziranje vode ovisi o nekoliko faktora – od veličine i starosti psa, hrane, aktivnosti, lijekova pa čak i vremenskih uvjeta. Zdrav pas u prosjeku dnevno treba popiti oko 60 ml vode po kilogramu tjelesne težine

 • pas-stene-voda
 • Vlasnici pasa često ostavljaju vodu u posudi, misleći da će ljubimac popiti onoliko koliko mu je potrebno.

  Međutim, praćenjem unosa vode, možete poboljšati njegovo zdravlje, spriječiti bolesti i osigurati dovoljno hidratacije. Koliko je vode zapravo potrebno psu?

  Doziranje vode ovisi o nekoliko faktora – od veličine i starosti psa, hrane, aktivnosti, lijekova pa čak i vremenskih uvjeta.

  Zdrav pas u prosjeku dnevno treba popiti oko 60 ml vode po kilogramu tjelesne težine.

  Voda je jednako važna kao i zdrava prehrana. Vrsta hrane koju pas unosi, utječe na njegove dnevne potrebe za vodom. Psi koji jedu samo suhu hranu, morat će unositi malo više vode od onih koji jedu konzerviranu. Također, izbjegavajte davati psu hranu koja povećava žeđ, kao što je hrana s povećanim količinama natrija.

  Štene treba unositi pola čaše vode svaka dva sata i treba ga stalno pratiti.

  Ako volite vježbati zajedno sa svojim psom, obavezno ponesite i vodu. Dajte psu nekoliko kockica leda da se osvježi, a zatim malo vode.

  Naravno, ljeti psi imaju veće potrebe za unošenjem vode.

  Ako vaš pas unosi lijekove, posavjetujte se s veterinarom, da li je potrebno umanjiti ili povećati unos vode tijekom terapije.

  Imajte na umu da ako vaš pas ne unosi dovoljno tekućine, ili unosi previše, to može biti znak neke bolesti. U tom slučaju, potražite pomoć veterinara. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,