Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kod morskih ptica otkrivena nova bolest uzrokovana plastikom

Preuzmite sliku

Nova bolest uzrokovana isključivo plastikom otkrivena je kod morskih ptica. Bolest je nazvana plastikoza, izaziva ožiljke na digestivnom traktu ptica, a izazvana je direktno plastikom, tačnije zbog gutanja otpada u kojima se nalazi ovaj materijal.

Otkrili su je naučnici iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu..

To je prvi zabilježeni slučaj fibroze izazvane plastikom kod divljih životinja, kažu istraživači.

Zagađenje plastikom postaje toliko rasprostranjeno o čemu govori i rasprostranjenost ove bolesti različite starosti, navodi se u studiji objavljenoj u Journal of Hazardous Materials.

Naučnici, uključujući dr Alexa Bonda iz Prirodnjačkog muzeja i dr Jennifer Leivers, proučavali su vode sa australijskog ostrva Lord Hau da bi sagledali odnos između nivoa progutane plastike i organa proventrikulusa – prvog dijela ptičjeg stomaka, prenosi N1.

Otkrili su da što je ptica više plastike progutala, to je imala više ožiljaka. Bolest može dovesti do postepenog raspada tubularnih žlijezda. Gubitak ovih žlijezda može dovesti do toga da ptice postanu podložnije infekcijama i parazitima i utiče na njihovu sposobnost da svare hranu i apsorbuju neke vitamine.

Istraživači su fibroznu bolest nazvali plastikozom da bi se jasno pokazalo da je uzrokovana plastikom u okruženju.

Kada ptice progutaju male komade plastike, otkrili su, to zapaljuje probavni trakt. Vremenom, uporna upala uzrokuje ožiljke i deformaciju tkiva, što utiče na varenje, rast i preživljavanje.

Prirodni materijali pronađeni u stomaku ptica, kao što je kamenje plovućca, nisu izazvali iste probleme, što je navelo naučnike da ovu bolest okarakterišu kao bolest uzrokovanu plastikom.

Bond, glavni kustos zadužen za ptice u Prirodnjačkom muzeju, rekao je:

„Iako ove ptice spolja mogu izgledati zdravo, iznutra im ne ide dobro. Ova studija je prvi put da je stomačno tkivo istraženo na ovaj način i pokazuje da konzumacija plastike može izazvati ozbiljna oštećenja probavnog sistema ovih ptica“.

Iako su naučnici proučavali samo jednu vrstu ptica u jednom dijelu svijeta, vjeruju da je vjerovatno da je pogođeno više vrsta i kažu da je potrebno više istraživanja da bi se otkrilo koliko je plastikoza raširena.

Kažu da je izloženost svih organizama plastici neizbježna, jer se emisije plastike povećavaju, a zagađenje plastikom postaje rasprostranjeno u svim sredinama širom svijeta.

Kako se ovaj problem pojavio tek posljednjih decenija, on nije široko proučavan. Istraživači su rekli:

„Dalje, gutanje plastike ima dalekosežne i teške posljedice, od kojih mnoge tek počinjemo da u potpunosti dokumentujemo i razumijemo“. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,