Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kandidat za najmanjeg reptila na svijetu: Pronađena nova vrsta kameleona

Preuzmite sliku

Popularno

Naučnici iz Madagaskara i Njemačke pronašli su novu vrstu kameleona, koji je toliko mali da bi mogao da bude kandidat za najmanjeg reptila na svijetu.

Tijelo mužjaka nove vrste kameleona s Madagaskara, nazvane „brookesia nana“ je dugačko samo 13,5 milimetara. To je bar za 1,5 milimetar manje od dosad najmanjeg kameleona iz iste porodice „brukezia“.

Bavarska državna zbirka za zoologiju u Minhenu saopštila je da tijelo nano kameleona od 13,5 milimetara čini tu vrstu najmanjom među 11.500 poznatih vrsta reptila, prenosi Beta.

Frank Glow, stručnjak za reptile u toj instituciji u Minhenu i član međunarodnog tima istražitelja koji su klasifikovali novu vrstu, rekao je da je sićušnog mužjaka i nešto veću ženku primijetio lokalni vodič na planini tokom ekspedicije 2012. godine. Glow je rekao da čovjek mora zaista da se spusti na koljena da bi ih vidio, naravno kamuflirani su i kreću se jako sporo.

 • Prema radu objavljenom u časopisu Scientific Reports, mužjak je „obdaren“ neproporcionalno velikim spolnim organom, koji odgovara 18,5 posto veličine tijela.

  Naučnici kažu da je odlika raznih vrsta malih kameleona da imaju najveće spolne organe u odnosu na veličinu tijela.

  Istražitelji su bliže analizirali njegove dobro razvijene spolne organe i našli da kod ove vrste oni predstavljaju gotovo petinu veličine tijela, moguće da bi mužjaku dozvolilo da se pari sa dosta većom ženkom.

  Glow i njegove kolege sprovele su CT snimak ženke i otkrili da ima dva jaja, što potvrđuje da je odrasla jedinka

 • .

  Da bi se potvrdilo da je brukesia nana najmanja vrsta reptila potrebno je da se pronađe još jedinki, što bi moglo da potraje više godina, rekao je Glow.

  Kameleoni su ugroženi zbog nestajanja šuma na Madagaskaru, gdje žive brojne vrste. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje