Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako da rashladite svog ljubimca?

Preuzmite sliku

Previsoke ljetne temperature teško podnosimo mi, ali i naši kući ljubimci. Ako ne znate na koji način da svog psa ili mačku zaštitite od toplotnog udara ili sunačanice, pridržavajte se sljedećih savjeta.

Kućni ljubimci, psi nešto više od mačaka, vrlo su podložni toplotnom udaru. Duži boravak na suncu i duge iscrpljujuće šetnje na visokim temperaturama dovode do povećanja tjelesne temperature preko fiziološkog nivoa (38 – 39 °C) što najčešće rezultira toplotnim udarom. Ako je pas proveo izvjesno vrijeme na velikoj vrućini u aktivnoj šetnji, istrčavanju i igranju sa drugim psima i nakon jedan do dva sata primjetite sljedeće simptome vjerovatno se radi o toplotnom udaru.

Simptomi toplotnog udara:

pas je bezvoljan
slabo pokretljiv ili ne ustaje
odbija hranu i vodu
povraća
ne reaguje na pozive
ima povišenu temperaturu

Temperatura tijela preko 42 stepena može biti fatalna za vašeg ljubimca stoga je izuzetno važno odmah kontaktirati veterinara i rashladiti psa, piše portal Njuska.com.

Ono što vlasnik može preduzeti je da izbegava šetnju psa u periodu od 11 do 17 sati i da u stanu obezbijedi temperaturu bar oko 30 stepeni. Ako se kućica nalazi u dvorištu na suncu, psa treba skloniti u hladovinu. Postarajte se da vaš ljubimac uvijek ima svježu vodu kako ne bi došlo do dehitracije.

Rashlađivanje vodom uvijek ide od vrhova ekstemiteta ka tijelu, zatim po glavi i leđima, a voda ne smije biti isuviše hladna. U slučaju da putujete sa psom, nikako ga ne ostavljajte u kolima. Redovno češljate svog ljubimca jer umršena i gusta dlaka zadržava previše toplote. Određene kratkodlake, bijele ili gotovo bez krzna rase imaju dodatni rizik da izgore na suncu. Opekotine su veoma ozbiljne i mogu dovesti do raka kože, zato treba izbjegavati sunce i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom prilagođene ljubimcima.

Uz samo malo pažnje i truda vaš krzneni prijatelj uživaće u ljetu kao i vi.

I papagaji vole da se rashlade

Ekstremno visoke temperature opasne su i za vaše pernate životinje. Vlasnici su često u zabludi da papagaijma ne treba dodatna njega u ljetnim mjesecima jer su uglavnom tropske ptice koje dobro podnose vrućinu.

Naprotiv, i papagaji, kao i većina kućnih ljubimaca, mogu da dožive toplotni udar. Da bi ste izbegli bilo kakve probleme voda za piće treba da bude svježa i da je uvijek ima dovoljno. Ishranu papagaja, tokom ljetnih mjeseci, treba obogatiti svežim voćem i povrćem, kako bi obezbijedili dovoljan unos vitamina i minerala.

Papagaji vole da se osveže i brčkaju pa im možete napraviti bazen. Napunite plastičnu posudu vodom, ali vodite računa da ne bude mnogu hladna. Ako bazen stavljanete unutar kaveza, mijenjajte vodu više puta dnevno. Ako kavez držite na otvorenom, postarajte se da ptice ne bude izložena direktnim sunčevim zracima.

Uticaj klima uređaja

Vaše kućne ljubimce možete rashladiti korištenjem klima uređaja ili ventilatora, ali pazite da životinja ne bude na direktnom udaru uređaja kako ne bi došlo do upale uha ili prehlade. Vodite računa da između spoljne i unutrašnje temperature vaduha razlika bude do 7 stepeni, jer veće razlike negativno i stresno utiču kako na vas tako i na organizam ljubimca. Redovno čisenje rashladnih uređaja se podrazumijeva kako ne bi došlo do razvoja bakterija koje mogu biti opasne za vlasnike i ljubimce. Temperatura ne smije biti podešena niže od 21 stepena jer bi u suprotnom hlađenje imalo negativnih posljedica. (Njuska.com.)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje