Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kafić gdje vam uz kafu društvo prave mačke, a možete ih i ponijeti kući

Preuzmite sliku

U Gato kafeu, u centru Rio de Žaneira, kafa i čaj se poslužuju uz predenje mačaka i njihovo društvo. I ne samo to, sve je u ovom kafiću u znaku mačaka, a kući uvijek možete poći sa jednom od njih.

Između ružičastih zidova na kojima su portreti maca, možete poručiti late kafu sa njihovom siluetom u pjeni, a dobićete i keksić u obliku šape. Dok uživate u kafi, mačke će vam praviti društvo.

Kafići s mačkama najprije su postali popularni u Aziji, a prvi je otvoren na Tajvanu 1998. godine. Međutim, ono što Gato kafe čini posebnim je što istovremeno funkcioniše i kao mjesto za udomljavanje napuštenih mačaka koje je spasila organizacija pod nazivom „Bigodes do Bunker“, prenosi Reuters.

Tokom 2019. godine u Brazilu je bilo 78 miliona kućnih ljubimaca, uglavnom pasa i mačaka, prema podacima brazilskog instituta koji se bavi upravo ljubimcima. Kako su tokom pandemije mnogi vlasnici umrli, a i mnoge porodice prošle kroz haotično finansijsko stanje, mnoge životinje su napuštene i prepuštene sebi.

„U Brazilu ima više od 10 miliona mačaka bez doma i mislim da su finansijske poteškoće izazvane pandemijom nažalost uvećale ovaj broj“, rekla je Giovana Molinaro, koja je, inspirisana jednim sličnim kafićem u Japanu, osnovala ovo mjesto.

“Postoje i drugi kafići za mačke na svijetu, ali ovdje smo fokusirani na udomljavanje i dobrobit naših mačaka”, navela je za Reuters.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,