Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Južnoafrički čuvari dobrovoljno u izolaciji sa životinjama iz skloništa

Preuzmite sliku

Popularno

Predano osoblje jednoga južnoafričkog skloništa za životinje dobrovoljno je ‘završilo’ u izolaciji s desecima pasa, mačaka i konja kako bi i dalje mogli brinuti o četveronožnim štićenicima u doba pandemije korona virusa.

Zaposlenici skloništa za životinje ‘WetNose’ nedaleko od glavnoga grada Pretorije nastavljaju s uobičajenim poslovima. Ondje žive, vježbaju, šeću i brinu se o napuštenim kućnim ljubimcima i domaćim životinjama. Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa krajem prošlog mjeseca uveo je izolaciju na razini države, čiji je cilj suzbiti širenje korona virusa.

Ali zaposlenici skloništa uplašili su se da im neće biti dopušteno putovati do radnog mjesta pa ih se petero odlučilo do daljnjega preseliti u sklonište da životinje ne ostanu same i napuštene. “Teško nam je jer je sklonište zatvoreno”, rekla je njegova voditeljica Veronica van Greunen.

  • “Osoblje ne smije posjećivati svoje porodice. Ni napuštanje skloništa nije nam dopušteno. Dakle, svi smo trenutno u izolaciji sa svim našim životinjama”, kazala je Veronica.

    Veronica smatra da je iznimno važno to što je nekoliko radnika ostalo u skloništu jer ono i dalje prima životinje, premda su udomljavanja zabranjena do kraja izolacije, koja je ove sedmice produžena do 30. aprila. Jedan od čuvara, Josef Mashaba kaže da mu teško pada to što sedmicama neće vidjeti članove svoje porodice.

    Južnoafrička Republika korona virusom je najteže pogođena država na kontinentu s 2272 potvrđena slučaja zaraze bolešću i 24 smrtna slučaja do danas. Stanovništvu je dopušteno domove napuštati samo zbog kupnje potrebnih namirnica i lijekova i zbog dogovorenog odlaska liječniku. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje