Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Još jedna žrtva: U stomaku uginulog kita pronađena 22 kilograma plastike

Preuzmite sliku

U utrobi kita pronađena je, pored kesa, jedna plastična cijev za građevinske radove, zatim zapetljan najlon za pecanje, plastični tanjiri, vreće za kupovinu, čak i kutija deterdženta na kojoj su bile vidljive marka i bar-kod.

Svjetski fond za prirodu upozorio je na prekomjernu upotrebu plastike nakon što su u stomaku uginulog kita, koji se nasukao kod obale Sardinije, pronađena 22 kilograma plastičnih kesa i drugih predmeta od istog materijala, javila je agencija AP.

  • Organizacija je navela da je u utrobi kita pronađena, pored kesa, jedna plastična cijev za građevinske radove, zatim zapetljan najlon za pecanje, plastični tanjiri, vreće za kupovinu, čak i kutija deterdženta na kojoj su bile vidljive marka i bar-kod.

    Kit se nasukao na obalu Sardinije prošle sedmice i nažalost nije jedina žrtva ljudske nemarnosti. Na Filipinima je nedavno pronađen leš kita u čijoj utrobi je pronađeno čak 40 kilograma plastike.

    Svjetski fond je ranije upozorio da plastika predstavlja prijetnju za morske životinje i dodao da je u posljednje dvije godine pet kitova uginulo zbog gutanja plastičnih predmeta. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,