Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jedan od najugroženijih sisara na svijetu nakon 40 godina uočen kod Mljeta

Preuzmite sliku

Popularno

Tokom obavljanja monitoringa kormorana u Nacionalnom parku Mljet, biolog Luka Jurinović i čuvar prirode Nacionalnog parka Mljet Davor Stražičić uočili su i fotografisali sredozemnu morsku medvjedicu (Monachus monachus), jednog od najugroženijih sisara na svijetu. To je prvi potvrđen slučaj njenog pojavljivanja na tom području od početka 1980-ih godina, potvrdili su iz Nacionalnog parka Mljet.

Ona spada u porodicu pravih foka, hrani se ribom i mekušcima koje lovi roneći. Može da naraste do dužine od preko 2,5 m i teži do 300 kg. Nekada je bila raširena i u Jadranu, ali se danas smatra regionalno izumrlom. Tome je doprinjeo intenzivan ribolov, ali i rast nautičkog turizma posljednjih desetina godina, prenosi N1.

  • Područja s visokim stepenom zaštite prirode, kao u ovom slučaju, NP Mljet, pokazala su se kao mjesta gdje je raznim mehanizmima moguće poboljšati stanje neke ugrožene vrste ili pojedinog ekosistema. Preduslov za boravak i preživljavanje ovakvog sisara je dovoljno bogat riblji fond i neuznemiravanje od ljudi.

    U Nacionalnom parku Mljet privredni ribolov je zabranjen unutar pojasa 500 m od obale, a zonacijom su utvrđene „no-take“ zone i zone u kojima je dozvoljen samo nisko intenzivan ribolov. Zagovara se i uspostava tzv. “buffer” zone i izvan akvatorija parka, čime bi se dodatno smanjio pritisak privrednog ribolova uz samu granicu parka.

    Kako bi se minimizirao uticaj nautičara na staništa, u Nacionalnom parku Mljet je sidrenje dozvoljeno samo na širem području uvala Pomena i Polače. Time su od pritiska posjetilaca sačuvani najosjetljiviji dijelovi obale i mora, kao što su južne obale NP Mljet, klifovi i polupotopljene pećine. Morske medvjedice svoje mlade na svijet donose upravo u miru morskih pećina, u periodu od maja do novembra.

    Nadamo se da uočena jedinka nije sama, te da će se njena “posjeta” najstarijem morskom zaštićenom području na Sredozemlju, Nacionalnom parku Mljet, pretvoriti u mjesto trajnog boravka ove vrste, pišu iz Nacionalnog parka Mljet. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje