Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iznenađujuće otkriće: Opasna riba kojoj svaki dan naraste 20 novih zuba

Preuzmite sliku

Novo istraživanje otkriva neobičnu osobinu pacifičkog long bakalara.

Unutrašnjost njegovih usta izgleda kao neuredna ladica za srebrni escajg. Pacifički lingcod ili ling bakalar (Ophiodon elongatus), ima više od 500 sitnih zuba raspoređenih nasumično u gornjoj i donjoj vilici, prenosi nationalgeographic.rs.

Istraživanje objavljeno ovog mjeseca u naučnom časopisu Proceedings of the Royal Societi B, otkriva još jednu neobičnost – pacifički lingcod dobija i gubi u prosjeku 20 zuba svakog dana.

Ovo otkriće iznenadilo je i same autore studije Adama Summersa, profesora biologije sa Unoverziteta u Washingtonu i Carlie Cohen, doktorantkinju sa Univerziteta u Washingtonu koja proučava biomehaniku hranjenja.

Lingcod je svaštojed koji lovi iz zasjede, a odrasla jedinka može da ima i preko 150 centimetara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ruttenberg Lab (@ruttenberglab)

“Proždrljivi lovac, lingcod jede sve što može da mu stane u usta”, kaže Cohen – i mnogo toga se dešava u njegovim ustima.

Živi na zapadnoj obali Sjeverne Amerike, od Aljaske do Donje Kalifornije u Meksiku, i ekonomski je važan za ribolovce, kaže Cohen.

Kada lingcod napada, njegovi prednji zubi se izvlače naprijed i uvlače plijen u usta. Tada posao preuzimaju zadnji zubi koji plijen drobe i sjeckaju. Da bi ova tehnika bila uspješna lingcodovi zubi moraju da budu tanki i oštri, ali su – skloni pucanju. Kako bi mu plijen bio dobro sažvakan, priroda je udesila da mu, nakon što jedan pukne, stalno raste set novih zuba.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,