Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izgladnjeli lav i medvjed jedine su preživjele životinje u ovom jezivom zoološkom vrtu (FOTO)

Preuzmite sliku

Mosulski zoološki vrt nekada je bio atrakcija prepuna velikog broja životinjskih vrsta. Danas, on je dom neeksplodiranih granate, a u životu su ostale samo dvije životinje koje polako umiru od gladi.

Posljednji lav Mosula danas živi u malenom, prljavom kavezu u onome što je ostalo od gradskog zoo vrta, nakon što su ga teroristi Islamske države pretvorili u vojno utvrđenje i samim tim u legitimnu metu iračkih snaga.

Nakon što je zoološki vrt oslobođen od militanata, o pregladnjelom lavu i medvjedu, koji su jedine dvije žive životinje u vrtu, računa vode uglavnom amateri, bez ikakvog iskustva u postupanju sa divljim vrstama.

Majka lava je nedavno umrla, i sahranjena je u otvorenom grobu pored kaveza. Tri mjeseca, zoološki vrt je bio na samoj liniji fronta između Islamske države i iračke vojske.Većina životinja je umrla od šrapnela, stresa, gladi, dok su one sretnije pobjegle iz oštećenih kaveza.

Skoro tri mjeseca životinje su bile prepuštene sudbini, pošto su teroristi toliko pretukli jedinog preostalog čuvara zoo vrta, da je nakon toga pobjegao iz grada.

“Životinje ovdje su prošle težak period, kao i mi. Uplašene su kao i mi, povrijeđene su kao i mi, ubijane su kao i mi”, rekao je 25-godišnji čuver Huter za Middle East Eye.

“Nekada smo čistili kaveze svaki dan, a veterinar je dolazio jednom sedmično. Međutim, kada je rat počeo, nismo mogli da ih dobijemo, prvo zbog Islamske države, a zatim zbog toga što su se plašili borbi. Svaki dan smo imali udare bombi, artiljerije i dronova”, ispričao je Huter. (newsweek.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,