Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Iz ZOO vrta u Švedskoj pobjegle čimpanze, četiri su ubijene

Preuzmite sliku

U ZOO vrtu Furuviksparken u Švedskoj ubijene su četiri čimpanze koje su u srijedu pobjegle iz svog ograđenog prostora, javlja švedska televizija SVT.

Policijska istraga je u toku, napravljen je zapisnik o uslovima smještaja čimpanzi, a iz uprave ZOO-a tvrde kako su iz sigurnosnih razloga morali koristiti vatreno oružje.

Ostale čimpanze koje su bile u bijegu zatvorene su u svojoj nastambi, dodali su iz ZOO-a. Jedna od njih, Selma, ozlijeđena je.

“Potpuni fokus bit će na brizi o čimpanzama, procjeni njihove dobrobiti i pružanju sve potrebne njege. Posebno ćemo se fokusirati na Selmine ozljede i dobrobit”, stoji u saopćenju.

Ubijena čimpanza poznata po slikama

Čimpanza Santino (naslovna fotografija) bila je poznata po slikama koje su prodavane po visokim cijenama. Kako je objavio SVT, kada je prijestolonasljednica Victoria napunila 25 godina, donirala je 100.000 kruna dobrotvornom projektu za čimpanze i kao zahvalu dobila Santinovu sliku.

2012. godine objavljeno je da su Santinove slike i grafike tada donijele oko pola miliona kruna. Samo jedan njegov rad prodan je za pet do deset hiljada kruna. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,