Četvrtak, 24. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istraživanje potvrdilo: Mačke se ponašaju baš poput svojih vlasnika

Često se kaže da kućni ljubimci i njihovi vlasnici međusobno liče, a sada je to potvrdilo i istraživanje.

Do sada se znalo da stil odgoja roditelja, bilo da je autoritativan, autoritaran, permisivan ili indiferentan, se drastično odražava na karakter djeteta, ali se nije znalo može li se nešto slično primijeniti i na životinje.

Upravo su se tim pitanjem vodili Lauren Finka, Jonanna Ward, Mark Farnworth i Daniel Mills te odlučili istražiti odražava li se vlasnikov karakter i njegov način života i na karakter životinja jer su ljudi, na neki način, njihovi zamjenski roditelji. Kao predmet istraživanja odabrali su kućnu mačku.

Istraživala se povezanost karaktera i načina života vlasnika kojem su mačke izložene s njihovim ponašanjem, a u obzir je uzeta i pasmina mačke i njena zdravstvena slika.

Pritom je naglasak bio i na interakciji vlasnika i mačke, odnosno jeziku i rječniku koji vlasnik koristi u svojoj svakodnevici. Istraživanje je bilo usmjereno i na pet osobina koje su se upitnicima provjeravala kod vlasnika: ekstrovertiranost, otvorenost, pristranost, savjesnost i neurotičnost.

Rezultati istraživanja provedenog na tri hiljade ispitanika pokazali su da je određena osobina koja je bila prisutna kod vlasnika također vidljiva i kod mačke.

Ispitanici kod kojih se pokazalo da imaju problema s neurotičnošću također su prijavili probleme u ponašanju svoje mačke poput agresivnosti ili nekontrolisanog mokrenja po kući, dok se kod onih koji su ekstroverti pokazalo da i njihove mačke vole boraviti na otvorenim prostorima i družiti se s drugim mačkama i ljudima. (Zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje