Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje potvrdilo da životinje zijevanjem hlade mozak

Preuzmite sliku

Popularno

Naučnici iz Austrije, Češke, Švicarske, SAD-a i Holandije posmatrali su ponašanje životinja u zoološkim vrtovima širom svijeta za do sada najveću međunarodnu studiju o zijevanju.

Jedan dio istraživanja rađen je i u bečkom zoološkom vrtu Schönbrunn.

Međunarodni tim naučnika je prikupio podatke o 1.300 različitih sisavaca i ptica. Istraživanja od prije nekoliko godina su potvrdila postavljenu hipotezu da se zijevanjem hladi mozak, a sada je otkriveno da životinje sa većim mozgom duže zijevaju.

-Analizirali smo više od 100 vrsta sisavaca i ptica. Zoološki vrtovi sa velikom raznolikošću životinjskih vrsta igraju važnu ulogu u ovim i sličnim istraživanjima, jer u divljini bi njihovo provođenje bilo skoro pa nemoguće- objašnjava biolog Univerziteta u Beču Margarita Hartlieb,saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Velika panda u prosjeku zijeva 4,28 sekundi, dok zijevanje prerijskog psa traje samo 1,93 sekunde.

Malo je poznato da i ptice zijevaju. Kea papagaj zijeva čak 2,13 sekundi.

Odrasla osoba zijeva u prosjeku 7,33 sekundi i do 15 puta na dan. Ispostavilo se da sisavci slične moždane i tjelesne mase znatno duže zijevaju od ptica.

Naučnici to objašnjavaju višom unutarnjom temperaturom kod ptica u odnosu na sisavce. Time je temperaturna razlika u odnosu na okolni zrak veća, pa je pticama dovoljno kraće zijevanje kako bi postigle potrebni efekat hlađenja. Izuzetak među sisavcima predstavlja Gola krtica, čiji je mozak veoma mali, ali zijeva jednako dugo kao i jaguar. Jedno od objašnjenja za to bi, prema riječima Hartlieb, mogla biti i činjenica da je ovaj glodavac hladnokrvna životinja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu “Nature Communications”, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,