Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Isprebijana” ajkula u vodama kod Australije postala glavna tema društvenih mreža

Preuzmite sliku

Dok je snimao život ispod vode, Deen Sparkman nije ni slutio da će njegov snimak velike bijele ajkule postati tako važna tema.

U vodama južne Australije, Deen Sparkman zabilježio je nesvakidašnji prizor. Snimiti veliku bijelu ajkulu je već uzbudljivo samo po sebi, ali ova je bila drugačija – isprebijana.

Ovaj podvodni fotograf i snimatelj je na svom kanalu Sea Dragon Films postavio snimak na kom se vidi tri metra dugo stvorenje, čija je čitava desna strana tijela, od vrha nosa do kraja peraja, prekrivena ožiljcima i posjekotinama.

Iako izranjavana, velika bijela ajkula na snimku mirno pliva vodama u blizini ostrva Neptun.

Sprakman je rekao da nikada nije vidio veliku bijelu u tako lošem stanju. “To je predivna ajkula koja je prošla kroz sito i rešeto”, rekao je on. Iako je djelovalo da trpi velike bolove, ona je bila ekstremno mirna.

Njegov snimak izazvao je mnogo komentara na društvenim mrežama. Najviše se polemisalo oko toga šta je uzrok povreda? Posebno je važno reagovati ako je uzrok čovjek.

Sprakman je naveo da je njegova pretpostavka da je “glavni krivac” za ožiljke na tijelu ajkule propeler nekog velikog broda ili kavez za tune u kojima se ajkule često zaglave.

“Međutim, dok sam je snimao kako pliva, primijetio sam da su neki od ožiljaka stari, a neki svježi”, dodao je i istakao da ga je to dodatno zbunilo.

Bilo je i onih koji misle da su ogrebotine posljedica očešavanja ajkule o koralni greben, sukoba oko ženke, a možda i posljedica neprijatnog susreta sa ražama. Zbog karakterističnih ožiljaka na nosu, ima onih koji misle da su to “uspomene” na susret sa omiljenim plijenom – fokama, prenosi nationalgeographic.rs.

Sprakman je snimak postavio u januaru ali je ove sedmice postao viralan. Velike bijele ajkule su najveće ribe predatori na svijetu. Njihova tijela u obliku torpeda im omogućavaju da dostignu brzinu od 56 km/h. Procjenjuje se da ih je u vodama Australije ostalo svega oko 5500.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje