Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Imaju svoje razloge: Znate li zašto vas pas prati do toaleta?

Preuzmite sliku

Ljubav psa nema granica! Čak i ako to znači da vas prati u kupatilu, piše Bright Side.

Možda vam se čini pomalo čudno kada vaš ljubimac želi gledati kako radite svoj posao, ali to zapravo ima dublje značenje. A kad saznate moguće razloge koji stoje iza toga, vjerovatno ćete se prestati toliko brinuti zbog toga, prenosi Tuzlanski.ba.

Evo nekoliko mogućih razloga zašto vam ljubimac ne želi pružiti privatnost kada vam je najpotrebnija:

Psi žive u čoporima

Psi žive u društvu drugih pasa i mogu se početi osjećati nesretno ili ranjivo kad iznenada ostanu sami. Potrebna im je stalna interakcija s drugima i njihov je instinkt je naučen da mnogo stvari rade sa drugima, poput zajedničkog jela, igranja i spavanja. Pa kad vam treba malo privatnosti, oni to ne razumiju. U stvari, oni misle da vam čine uslugu praveći vam društvo.

 • Vaš pas vas možda štiti

  Vaš pas može pomisliti da se nećete moći zaštititi kada to bude potrebno i on / ona će vas htjeti spasiti. A kad psi čuju zvukove iza zatvorenih vrata i ne mogu vidjeti što se tamo događa, mogli bi se zabrinuti da bi njihov vlasnik mogao biti u opasnosti.

  Vaš pas se možda boji da će nešto propustiti

  Kućni ljubimci vašu kuću smatraju i svojim matičnim teritorijom. Dakle, kad se nešto tamo događa, oni su jednostavno znatiželjni i žele biti dio onoga što se događa. Uz to, život većine pasa nije toliko uzbudljiv i moglo bi im biti dosadno dok čekaju da se vratite. Neobična aktivnost budi zanimanje za njih.

  Vaš se pas oslanja na vas

  Postoje psi koji se više oslanjaju na ljude i oni koji to manje rade. Moguće je da samo žele biti blizu vas, tražeći još poljubaca i zagrljaja i žele se osjećati voljeno i sigurno. Zato nemojte žuriti da potjerate svog psa, možda im je potrebna samo vaša pažnja.

 • Vaš pas shvati kad ste tužni

  Vaš pas može znati da li ste tužni ili se ne osjećate dobro. Stvarno su intuitivni i mogu otkriti vaše emocije iz govora tijela i mirisa. Kad shvate da nešto nije u redu s vama, obično će vas pokušati utješiti najbolje što mogu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,