Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

I životinje mogu patiti od ovog stanja: Pet simptoma depresije kod pasa

Preuzmite sliku

Postoje dokazi da psi mogu ublažiti depresiju kod ljudi, ali stručnjaci iz svijeta veterine i farmakologije ponašanja životinja utvrdili su da i psi mogu patiti od ovog stanja. Evo kako ga možete prepoznati.

Nizak nivo energije

Kao i kod ljudi, depresija kod pasa često je uzrokovana promjenama razine serotonina. To se očituje u letargiji i nečemu što može izgledati kao lijenost. Ako vaš pas odjednom djeluje nezainteresovano za svoje omiljene aktivnosti, možda je u depresiji, prenosi index.hr.

Promjena prehrambenih navika

Psi koji se osjećaju loše obično jedu manje ili pokazuju samo blagi interes za hranu. Ovaj simptom je najlakše uočiti.

Promjena navika spavanja

Prema doktoru nauka Stanleyju Corenu, koji je napisao desetak knjiga o ponašanju pasa, pas koji se povlači u krevet ili drijema umjesto da se igra često pokazuje da nešto nije uredu.

Anksiozno ili opsesivno ponašanje

Svaki pas koji se iznenada fiksira na određeno ponašanje mogao bi pokazivati ​​simptome depresije. Često žvakanje jedne šape može ukazivati ​​na to da su psi uznemireni ili da se osjećaju loše. Ako vas vaš tipično prijateljski raspoloženi labrador prestane pozdravljati na vratima i počne se skrivati ​​u dnevnoj sobi, nešto sigurno nije uredu.

Agresivnost

Iako je agresija rijetka kod dresiranih pasa, može se dogoditi. Depresija i anksioznost mogu potaknuti takvo neželjeno ponašanje, a stručnjaci vjeruju da njime žele privući pažnju na sebe.

Najčešći uzroci pseće depresije su gubitak člana porodice (uključujući ljude i druge kućne ljubimce), traumatske povrede, a ponekad čak i suosjećanje s depresivnim čovjekom. Vrijedi posjetiti veterinara kako bi provjerio šta se stvarno događa i dobio najbolji mogući tretman ako uočite jedan ili više ovih simptoma.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,