Subota, 28. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

258

OPORAVLJENI

5

UMRLI

4
Preuzmite sliku

Greške koje mogu skratiti život psima i mačkama

One koje imaju trude se da im obezbijede što bolji i ljepši život, jer ipak te životinje imaju status još jednog člana porodice. Međutim, dešava se da zbog nenamjernih grešaka i neznanja one ne mogu da postignu svoj maksimum u vidu godina življenja. Mnogi ne znaju neke od sljedećih pravila, a mi ćemo vam ih objasniti kako bi vaš dragi čupavi član porodice imao što duži život.

Hranjenje mačaka prirodnom i suhom hranom

Kada tek donesete ljubimca kući treba da odlučite kako ćete ga hraniti – suhom hranom ili prirodnom. Ako se odlučite za oba, ta odluka može imati negativan uticaj na digestivni trakt vaše mačke. Ako se odlučite za prirodnu hranu, trebalo bi da se konsultujete sa veterinarom oko hrane kojom bi trebalo da hranite ljubimca. Mijenjanje vode jednom dnevno je takođe vrlo bitno.

Ako odaberete suhu konzerviranu hranu ili granule, pročitajte prije kupovine sastojke. Gledajte da hrana nema GMO, dodatke u vidu pojačivača ukusa i kukuruz. Obratite pažnju na količinu hrane koju dajete.

Ne odvodite životinje veterinaru jednom godišnje

Nemojte izbjegavati veterinara makar jednom godišnje jer je to jedini način da otkrijete da li je vaš ljubimac u potpunosti zdrav ili ima neku pritajenu bolest. Takođe je dobra stvar da ih čipujete (ovo je zakonom obavezno za pse) u slučaju da vam pobjegne.

Izbjegavanje sterilizacije

Ova vrsta operacije je apsolutno bezbjedna i dobra je za njihovo zdravlje – ona praktično produžava život. Jedina stvar kod koje se mora paziti jeste gojenje. Mačke i psi koji su sterilisani imaju veće šanse da se ugoje, nego oni koji nisu. Kada mačku sterilišete, izbjegavate probleme poput glasnog mjaukanja usred noći, neočivanu trudnoću i obilježavanje. Isto važi i za pse.

Čišćenje zuba i četkanje dlake

Idealno bi trebalo da provjeravate zdravlje zuba jednom u godini, pogotovo ako imaju loš zadah. U zavisnosti od krzna, sa čime se treba dobro upoznati, četkajte vaše životinje, redovno ih kupajte i njegujte im dlaku. Za razliku od popularnog mišljenja, mačke bi trebalo da se čiste na svakih 6 mjeseci posebnim anti-parazitskim proizvodima.

Davanje naše hrane sa stola

Svi se mogu složiti da je davanje psima i mačkama hrane “sa stola” vrlo loša ideja. Stomak i jednjak kod životinja i nas se dosta razlikuju, kao i želudačni sokovi. Digestivni trakt kod životinja ne može da podnese neku našu hranu (pogotovo ako je začinjena) što može biti loše po njihovo zdravlje.

Pranje pasa

Prema preporuci veterinara, psa nikada ne bi trebalo kupati po nekom “zakazanom vremenu”, već kada se dobro isprlja. Stvar koju treba da zapamtite jeste da uvijek na kraju perete glavu psa, jer se u suprotnom može prehladiti. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,