Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Grad u kojem vlada najezda divovskih puževa: Bore se protiv njih 20 godina, potrošili su milione dolara, sada je dio grada u karantinu

Preuzmite sliku

Popularno

Njihova stvarnost djeluje kao da u je pisao Stephen King: njihovim putićima i vrtovima pužu opasni divovski afrički puževi, zbog čega je dio grada stavljen u svojevrsni karantin.

Stanovnici južnog dijela grada, gdje su puževi primijećeni, smiju napuštati stanove, ali savjetuje im se da to ne čine previše često. Ako za vrijeme kretanja vanjskim svijetom vide kakvog puža, trebaju alarmirati gradske službe i ne dirati životinju. Radi se o puževima koji narastu i do 20 centimetara. Njihovo glavno oružje leži u činjenici da ne izgledaju opasno: rekao bi čovjek, kad ih vidi, da su to velika, ali bezazlena bića. No, oni zapravo prenose parazite koji mogu uzrokovati meningitis. Prilagodljivi su, jedu sve, a uz to su dvospolci koji se nevjerovatno brzo razmnožavaju, prenosi Jutarnji list.

  • Prvi je takav puž na slobodi pronađen 23. juna u New Port Richey area i nakon toga je oglašena opasnost. Odmah se krenulo u akciju: osim što su opasni za ljude, oni jedu najmanje 500 različitih vrsta biljaka, pa su prijetnja flori gradića Florida od nekih osam hiljada stanovnika. Zato je uveden svojevrsan karantin: to znači da je zabranjeno presađivanje biljaka, čišćenje tla, uklanjanje komposta i diranje bilo kakvog otpada koji se nalazi na zemlji u nekom dvorištu. Ako neko od stanovnika mora to napraviti, mora dobiti službenu dozvolu za radove. Osim toga, moraju biti oprezni kad se šetaju prirodom.

    Područje veliko gotovo deset kilometara počelo se tretirati posebnom vrstom otrova za puževe. Što je najgore, ovo nije prvi put da se ovi puževi pronalaze na Floridi, nego treći. Prvi put su pronađeni u 60-ima i tada je krenula deset godina duga borba protiv tih životinjica, koja je tada koštala milion dolara. Situacija se ponovila 2011. godine, a borba je tog puta potrajala također deceniju. Prošle godine je završila i svi su odahnuli, misleći da puževa više nema, no bili su u krivu.

  • Pravo pitanje je odakle ovi afrički puževi u Americi. Odgovor na to pitanje se ne zna sa sigurnošću. Dvije su mogućnosti: ili su došli kao slijepi putnici na robi koja je izvezena iz Afrike ili su ih ilegalno uvezli kako bi bio hrana ili pak kućni ljubimci. Za prvu najezdu smatra se odgovornim jedan dječak, tri puža i baka koja je neželjene ljubimce izbacila u vrt. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: ,