Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gorila stalno gleda u mobitele posjetilaca ZOO-a: Djelatnici zabrinuti zbog promjena ponašanja

Preuzmite sliku

Popularno

Gorila Amare, šesnaestogodišnji mužjak iz Zoološkog vrta Lincoln u Chicagu, navukao se na gledanje ekrana mobitela, prenosi Chicago Sun-Times.

Djelatnici zoološkog vrta jednom su prilikom prije nekoliko mjeseci vidjeli kako Amare sa znatiželjom gleda u ekran mobitela jednog posjetitelja. Nisu tome pridavali posebnu pažnju, no otada se situacija ponovila mnogo puta.

Stephen Ross, direktor Centra za proučavanje majmuna pri Zoološkom vrtu Lincoln, kaže kako je to vjerovatno ciklički fenomen: “Što više interesa Amare pokazuje, to mu ljudi više pokazuju svoje mobitele.”

Osoblje zoološkog vrta je stavilo uže koje posjetioce priječi da priđu staklu iza kojeg se nalazi gorila, ali čini se da mu znatiželju izaziva i sama svjetlost mobitela. Trude se, kažu, da Amare ne bulji u mobitele posjetilaca satima. Posjetiocima ne žele braniti da ga snimaju i slikaju, ali su zamoljeni da ga ne ometaju, prenosi index.hr.

 • “Ovisnost o ekranima utiče na Amareov razvoj”

  Ross je istaknuo kako su već počeli uočavati neke promjene u Amareovom ponašanju. On živi s drugim mladim gorilama, a uobičajeno je da se u takvoj grupi mladih mužjaka gorile natječu oko pozicije u hijerarhiji. Amare je, međutim, zaokupljen drugim stvarima i stoga nezainteresovan.

  “To je kao da su u nekom bratstvu, ima puno igre, ali i agresije. Pokušavaju shvatiti ko zauzima koje mjesto u grupi”, ispričao je Ross. “Moguće je i da zbog njegovog gledanja u ekran i manjka interesa druge gorile počnu maltretirati”, dodao je. Dodatna je opasnost, prema Rossu, da će to uticati na razvoj i formativne godine u kojima gorile uče “biti gorile”.

  Također je objasnio da je Amare posebno ranjiv zato što je njegovo omiljeno mjesto za odmor upravo tamo gdje je najbliže posjetiocima i njihovim smartphoneima. Što se tiče sadržaja koji Amare gleda, Ross je rekao da su to uobičajene stvari: selfieji, fotografije posjetitelja i njihovih porodica, njihovih ljubimaca, ali i fotografije samog Amarea.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,