Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Globalno zatopljenje: Zbog pretople zime, medvjedi se probudili mjesec dana ranije

Preuzmite sliku

Popularno

Medvjedi širom svijeta bude se iz zimskog sna više od mjesec dana prije ‘rasporeda’. Za sve to kriva je ova zima koja je bila jedna od najtoplijih dosada, piše Daily Mail.

Izvršna direktorica moskovskog zoološkog vrta Svetlana Akulova najavila je da su se njihova dva himalajska medvjeda probudili mjesec dana ranije. Buđenje su očekivali u aprilu, prenosi Tuzlanski.ba.

Zaposlenici zoološkog vrta svakodnevno su pratili medvjede u februaru, te su primjetili je da su oni mnogo aktivniji od normalnog, što ukazuje na to da su uskoro spremni za potpuno buđenje.

– Naši zoolozi pripremali su se da se medvjedi probude ranije zbog nenormalno tople zime – rekla je Akulova.

Kako ne bi šokirali probavni sistem medvjeda, zoološki vrt je pripremio neprestani niz malih obroka. Medvjedi će imati česte, ali niskokalorične obroke poput jabuka, kruški, salate, povrća, dok će im se med, riba i orasi postepeno dodavati u hranu.

 • Slična izvješća dolaze i iz drugih dijelova Rusije te iz cijelog svijeta. U Voronježu, stanovnica gradskog zoološkog vrta, smeđa medvjedica Maša probudila se mjesec dana ranije nakon što su radnici zoološkog vrta primijetili da je njen san neobično lagan i da je osjetljivija na zvukove nego inače. Slično se dogodilo i s dva smeđa medvjeda u zoološkom vrtu Korkeasaari u Helsinkiju u Finskoj koji su se probudili sredinom februara nakon samo dva mjeseca zimskog sna.

  Ovisno o vrsti, medvjedi obično spavaju zimski san oko četiri ili pet mjeseci u godini, a nekima je potrebno i osam mjeseci.

  U New Hampshireu rekli su da su medvjede počeli viđati već u februaru.

  Imamo manje snijega ove zime, a temperature su bile više od normalnih, što uzrokuje da se medvjedi probude i traže užinu – rekao je Andy Timmins, biolog iz New Hampshirea.

  U nekim je krajevima ova zima je bila tako topla da neki medvjedi nisu ni spavali zimski san.

  Nekoliko medvjeda u Sibiru, probudilo se u decembru, jer su lokalne temperature bile oko 10 stupnjeva Celzijevih. Inače, medvjedi ne utonu u zimski san prije nego temperatura padne ispod te razine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje