Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Farmeri nacrtali kravama oči na stražnjici – za zaštitu od lavova

Nesvakidašnji eksperiment urodio je plodom u Bocvani na jugu Afrike. Tamošnji farmeri na području delte Okavango imaju velikih problema sa lavovima i drugim predatorima koji im ubijaju krave.

S druge strane, vremenom su ljudi zauzeli divlje prostore na kojima su te životinje živjele i hranile se, a što je još jako bitno – Okavango je važno pojilište za sve životinje koje žive u tom području.

Neki dijelovi Okavanga su zaštićeni, ali na tim područjima ima mnogo malih farmi sa između šest i sto krava. Lavovi su kravama najveća prijetnja.

Noću farmeri drže krave u zatvorenom prostoru, ali problemi nastaju danju kada se rašire poljima u potrazi za hranom. Naučnici sa australskog Sveučilišta New South Wales došli su na ideju napraviti eksperiment i kravama nacrtati velike oči na stražnjicama.

Htjeli su vidjeti može li to zavarati predatore i odvratiti ih od napada. Vodili su se primjerima iz prirode kada se razne životinjice kamufliraju kako bi izgledale veće i opasnije. Na primjer, postoje leptiri i ribe koji na sebi imaju iscrtane lažne oči kako bi se zaštitile.

Također, imali su na umu detalj – lavovi se vole prikrasti plijenu s leđa. Ali, ukoliko osjete da su viđeni, tada uglavnom odustanu od napada i odu.

– Lavovi su grabežljivci koji napadaju iz zasjede, oslanjaju na element iznenađenja, pa zato odustaju od lova ukoliko ih njihov potencijalni plijen gleda – pojasnio je Neil Jordan, jedan od voditelji studije.

Eksperiment su napravili na preko 2000 krava s 14 različitih farmi u području Okavanga, a trajao je četiri godine.

Podijelili su krave u tri različite skupine. Jednoj grupi su nacrtali velike oči na stražnjicama, drugoj su iscrtali dva X-a, a treću skupinu nisu dirali.

Najbolje su u toj priči prošle krave s očima, od njih 683 niti jedna nije stradala od predatora tokom te četiri godine. Krave koje su na stražnjicama imale X-eve, bile su djelomično zaštićene, od njih 543, četiri su napali lavovi.

Najgore su prošle one koje na stražnjicama nisu imale ništa – od njih 835, 15 ih je stradalo.

  • Iako se lažne oči čine kao odlična ideja, naučnici upozoravaju kako bi ova metoda mogla s vremenom postati beskorisna jer bi se predatori vjerovatno navikli na te oči, shvatili bi kako su one lažne i počeli bi ih ignorirati. Ipak, za sada ova metoda djeluje. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,