Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dva medvjeda eutanazirana nakon bijega iz zoološkog vrta

Preuzmite sliku

Dva smeđa medvjeda eutanazirana su u zoološkom vrtu u Velikoj Britaniji nakon bijega iz svoga ograđenog prostora.

Životinje su se uspjele popeti preko srušenog stabla koje je palo od posljedica snažnih vjetrova te su napale vepra u susjednom kavezu. Šefovi zoološkog vrta Whipsnade u Dunstableu u Bedfordshireu rekli su da nisu imali izbora, nego eutanazirati medvjede zbog “izravne prijetnje ljudskim životima”.

Glavni rukovoditelj zoološkog vrta Malcolm Fitzpatrick rekao je: “Smeđi medvjedi su snažni i opasni predatori, naš prioritet je sigurnost. Moramo brzo donijeti odluke zahvaljujući svom iskustvu i stručnosti, kako bismo zaštitili svoje ljude, goste i druge životinje.”

Rekao je da sredstva za omamljivanje nisu bila opcija jer bi trebalo najmanje 20 minuta da prorade, “tokom kojih životinje mogu postati nepredvidljive i agresivne, dok adrenalin prolazi kroz njih. Morali smo odmah intervenirati kako bismo osigurali da medvjedi ne iziđu iz skloništa u kojem su veprovi, a koje ima nisku ogradu”, dodao je.

Treća ženka smeđeg medvjeda nije napustila prostor te je namamljena u svoj zatvoreni prostor dok stablo nije uklonjeno.

Fitzpatrick je rekao da će biti obavljena puna istraga incidenta koji se dogodio u petak, dodavši: “Kao skrbnici zoološkog vrta i životinja, ovo je situacija za koju smo se obučili kroz redovite, stroge vježbe – no uvijek se nadamo da do nje nikad neće doći.”

“Shrvan sam ishodom ovog incidenta, no uvjeren sam da su naši postupci spasili daljnji gubitak života.” (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,