Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Drastično upozorenje: Pola životinjskih vrsta nestaje

Preuzmite sliku

Popularno

Naučnici su otkrili da 48 posto vrsta na Zemlji trenutno prolazi kroz smanjenje populacije, dok se populacija manje od tri posto vrsta povećava.

Gotovo polovina životinjskih vrsta u cijelom svijetu trenutno prolazi kroz fazu smanjenja populacije, pokazalo je novo istraživanje.

Studija objavljena u utorak ispituje promjene u gustoći populacije više od 70.000 vrsta životinja iz cijelog svijeta, što je čini najopsežnijim istraživanjem te vrste do sada, prenosi agencija Hina, pozivajući se na dpa.

Istraživači s Univerziteta “Queen's” u Belfastu rekli su kako su otkrića “drastično upozorenje” jer je globalni gubitak bioraznolikosti izazvan ljudskom industrijalizacijom znatno alarmantniji nego što se mislilo.

‘Populacijski trendovi’

Otkrili su da 48 posto vrsta na Zemlji trenutno prolazi kroz smanjenje populacije, dok se populacija manje od tri posto vrsta povećava.

Opseg izumiranja vrsta tradicionalno se mjerio kategorijama prijetnji Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), prema kojima 28 posto života na Zemlji trenutno prijeti izumiranje. Međutim, novo istraživanje koristilo je globalnu analizu različite mjere rizika od izumiranja, a to su “populacijski trendovi”.

Naučnici su otkrili da je kriza izumiranja znatno ozbiljnija nego što pokazuju tradicionalne mjere temeljene na kategorijama prijetnji. Također su otkrili da 33 posto vrsta koje IUCN-ove kategorije zaštite trenutno smatraju “sigurnima” zapravo opadaju i u sve su većoj opasnosti od izumiranja.

U međuvremenu, analiza pokazuje da nedostatak vrsta s rastućom populacijom pokazuje da se druge vrste ne razvijaju kako bi zauzele mjesto izumrlih vrsta u ekosistemu.

Najozbiljniji izazov za planetu

“Ova nova metoda proučavanja i analiza na globalnom nivou pruža jasniju sliku o pravom opsegu globalne erozije bioraznolikosti koju tradicionalni pristup ne može ponuditi”, rekao je Daniel Pincheira-Donoso, viši predavač evolucijske biologije i makroekologije na Univerzitetu “Queen's” u Belfastu.

“Naš rad je drastično upozorenje o trenutnoj veličini ove krize koja već ima razorne učinke na stabilnost prirode u cjelini, te na ljudsko zdravlje i dobrobit.”

Vodeća autorica istraživanja Catherine Finn dodala je: “Gotovo polovina životinjskih vrsta na Zemlji za koje su dostupne procjene trenutno se smanjuje. Da stvari budu još gore, mnoge životinjske vrste za koje se smatra da im ne prijeti izumiranje, zapravo progresivno opadaju.”

Globalni gubitak biološke raznolikosti smatra se jednim od najozbiljnijih izazova za čovječanstvo u narednim desetljećima, koji utječe na funkcioniranje ekosistema, proizvodnju hrane, širenje bolesti i stabilnost globalne privrede.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,