Petak, 22. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dobrodošli u svjetsku mačiju prijestolnicu gdje je sve podređeno njima (FOTO)

Popularno

Postoji grad gdje je druženje sa macama neminovno, htjeli vi to ili ne.

Naime, najveći grad Turske, Istanbul, prepun je sokaka u kojima možete odmoriti i izbjeći gradsku vrevu, ali nikada nećete biti potpuno sami. Pogledajte malo bolje oko sebe… Nema šanse da niste vidjeli nijednu mačku ili, pak, brojčanu čupavu bandu. Čak i turisti koji najmanje pažnje obraćaju na detalje, brzo shvate da je Istanbul prepun mačaka.

Između svega ostalog što predstavlja Istanbul, on je i svojevrsan raj za mačke. Stotine hiljada mačaka svakodnevno u ovom gradu koegzistira sa ljudima, upada u njihove domove, prodavnice, život, ma baš kad god im se ćefne.

Sklupčane poput loptica često ih možete vidjeti na stolicama lokalnih kafića, na automobilima i u lokalnim prodavnicama suvenira. I vjerovali ili ne, one tu nikom ne smetaju.

Istanbulske mačke zaista uživaju povlašteni status u ovom gradu: iako nisu kućni ljubimci već mace sa ulice, one su veoma voljene i njegovane. Najbolji dokaz jesu i državne službe koje gotovo u svakoj prostoriji imaju poneku macu o kojoj se brinu. Štaviše, lokalci im čak pripremaju i posebnu hranu iz turske kuhinje, pa se često mogu vidjeti žene sa šerpama kako im nose piletinu, ćevape, punomasni sir, salamu, tunu ili kupovnu hranu za mačke ispred stambenih zgrada i parkova.

Tokom ljetnih dana uobičajeni prizor u Istanbulu jesu plastične činije pored ulica u kojima se nalazi voda, a nije neobično vidjeti i stanare koji grade kućice kako bi mace imale sigurno sklonište preko zime.

Čak i kada veje snijeg, ljudi primaju mačke u ulaze i hodnike svojih domova, a ako su bolesne, nose ih kod veterinara.

Prije nekoliko mjeseci, dvanaestogodišnja Tuana Ekin Šahin skupila je dvije hiljade lira svirajući violinu nekoliko mjeseci svake sedmice u prometnoj Istiklal ulici kako bi sagradila veliki dom za mačke u svom komšiluku.

Bilo je i maca koje su postajale svjetske zvijezde, kao što je Metro Cat koja se svaki dan vozila metroom i uveče vraćala na Taksim, stanicu u svom kraju. A tu je i čuveni Tombili koji je zbog svoje opuštenosti postao svjetska zvijezda.

Nažalost, preminuo je u augustu 2016. godine, a komšiluk je odlučio da mu podigne spomenik na mjestu gdje je najviše volio da sjedi.

Čitav Istanbul je veoma cat-friendly, pa ni ne čudi što su se mace toliko odomaćile na ovom mjestu.

“Bez mačaka, Istanbul bi izgubio dobar dio svoje duše”, rekao je predsjednik organizacije za brigu o mačkama Kedi u istoimenom dokumentarcu. Štaviše, postoji nekoliko legendi o istorijskoj povezanosti Turske sa mačkama.

Jedna od njih je da je mačka navodno spasila poslanika Muhammeda od zmije otrovnice nakon čega ju je on pomilovao po leđima kako bi izrazio svoju zahvalnost. Navodno su zbog toga mačke dobile sposobnost da se uvijek dočekaju na noge.

Druga priča, pak, tvrdi da je poslanik makazama sjekao rukav svoje molitvene odjeće jer nije želio da uznemirava mačku koja je spavala na njemu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: