Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Divovske pčele: Vjerovali da su izumrle, ali dobro su se sakrile

Preuzmite sliku

Popularno

Na indonezijskim otocima Tidore, Bacan i Halmahera živi najveća vrsta pčele na svijetu koja je velika kao palac prosječnog čovjeka, a raspon krila joj je veći od šest centimetara. Radi se o divovskoj pčeli (Megachile pluto).

Službeni naziv joj je Wallaceova pčela po istraživaču koji je pronašao prvi. Bio je to britanski entomolog Alfred Russel Wallace, a ugledao ju je na otoku Bacanu davne 1858. godine. 

Puno godina kasnije 1981. američki entomolozi potvrdili su da ta pčela i dalje postoji nakon što su na istim otocima pronašli šest gnijezda izgrađenih unutar postojećih nastambi termita (pčele se od termita brane pomoću ljepljive smole iz drveća).

 • Nakon tog otkrića, ove pčele više niko nije vidio u godinama koje su uslijedile, pa su stručnjaci već strahovali da je izumrla. Nisu ih viđali ni lokalni stanovnici jer ove pčele jako dobro sakrivaju svoja gnijezda.

  Bilo je tako sve do lanjske godine kada su to područje došli istražiti entomolog Eli Wyman i fotografa divljih životinja Clay Bolt, sponzorirani od organizacije ‘Global Wildservation Conservation’. Sudjelovali su u ‘lovu na izgubljene vrste’ i uspjeli su pronaći, uhvatiti i fotografirati divovsku pčelu. Nakon toga su je pustili.

 • Snimka koju su napravili je jedinstvena jer do tada niko nije uspio fotografirati Megachile pluto živu.

  Stručnjaci upozoravaju da je ova vrsta u opasnosti od izumiranja zbog sve većeg broja plantaža uljanih palmi na otocima na kojima ove pčele žive, čime se uništava njihovo stanište. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,