Ponedjeljak, 30. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Divlje mačke i psi kao prijatelji: Ako vam zvuči nevjerovatno pogledajte prelijepo prijateljstvo ovih mališana (VIDEO)

Ukoliko ste pomislili da je drugarstvo poput onog koje se javilo između Kumbalija i Kaga rijetko, prevarili ste se – sve više zooloških vrtova odgaja mladunce divljih mačaka spajajući ih sa psima.

 • kumbali-kago-gepard-pas2
 • Dobro poznati neprijatelji psi i mačke konačno su se združili.

  Prije nekoliko dana, svijet je obišla vijest o gepardu Kumbaliju i labradoru Kagu. Mladunče geparda koje živi zoološkom vrtu „Metro Richmond“ u Virginiji nije dobijalo dovoljno majčine pažnje, pošto ženka geparda nije imala dovoljno mlijeka, te su brigu o njemu preuzeli čuvari.

  Tehnika vještačke ishrane ovog malog geparda je bila uspješna, ali postojalo je nešto što niko u zoološkom vrtu nije mogao da mu pruži – društvo i nježnost.

  Kako rastu, mačke su uvijek negde na ivici – od toga da ih vrebaju predatori do toga da su sami predatori, spremni za akciju. U okruženju kakvo je zoološki vrt, ova negativna energija nema gdje da ode, te su mačke, čak i veoma male, pod velikim stresom.

  Inspirisani uspjehom zoološkog vrta u San Dijegu, mnogi zoološki vrtovi su počeli da odgajaju zajedno štenad i mladunčad geparda, kako bi smanjili stres ovih mačaka, ali i usmjerili njihovu divlju prirodu.

  Kumbali i Kago su veoma brzo postali kao braća.

  Ova čudna kombinacija djeluje: psi koji se druže s mačkama su najčešće pastirski ili oni koji su dio spasilačkih ekipa, te imaju umirujući uticaj na druge i tolerantni su na igre geparda koje uključuju čak i kandže i zube.

  Psi su, takođe, dobri učitelji i uče geparde kako da se što bolje socijalizuju, što mladi gepardi obično uče od svojih majki, braća i sestara.

  Zanimljivo je da su ove dvije vrste u divljini i dalje neprijateljski raspoložene. Takav i slučajevi postoje u nekim dijelovima Afrike, gdje gepardi koji žive u divljini uništavaju stoku lokalnog stanovništva, koje je, kako bi zaštitilo svoju stoku, ubilo preko tri hiljade geparda, što je ovu populaciju skoro prepolovilo. Djelimično rješenje devedesetih godina je pružila neprofitna organizacija Cheetah Conservation Fund, koja je dresirala pse da otjeraju geparda prije nego što poljoprivrednici uzmu oružje. Ovaj program je bio veoma uspješan i smanjio je ubistva geparda za čak 80 posto. (nationalgeographic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje