Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dijelovi tijela po kojima se psi vole maziti, i oni po kojima baš i ne

Preuzmite sliku

Popularno

Iako je psima maženje jedna od najboljih nagrada koje mogu dobiti, oni ipak ne vole kada ih diramo po određenim dijelovima tijela. Razmjena nježnosti i dodiri mogu imati terapeutsko djelovanje za njih, ali i za ljude. Dodiri smiruju uzrujanost te smanjuju tjeskobu i depresiju. 

Gdje se vole maziti?

Generalno, psi se obožavaju maziti po prsima, ramenima i bazi repa. Dodatna mjesta, koja podrazumijevaju njihovo zadovoljstvo ovom radnjom, uključuju vrat te područje između ušiju, prenosi index.hr.

No tu su i ona osjetljivija područja, gdje su vaše ruke manje dobrodošle, a to su: njihove uši, šape, vrh repa, vrh glave, njuška i stomak. To ne znači da nijedan pas ne voli da mu dodirujete ta mjesta, ali bilo bi dobro da ih izbjegavate ako primijetite čudno ponašanje vašeg ljubimca dok ga mazite po navedenim dijelovima.

Također, pokreti kao što je “čupanje” ogrlice vašeg psa kod njega mogu izazvati strah. Vaš ljubimac mogao bi ovu vrstu dodira shvatiti kao prijetnju, zbog čega bi mogao pokazivati znakove agresije ili pokušati pobjeći.

Maženje kao nagrada

Jedno istraživanje pokazalo je kako psi preferiraju maženje više nego verbalne pohvale kad je u pitanju nagrada za njihovo pozitivno ponašanje. Maženje tako pomaže u održavanju dobrih manira. No ponekad to nije dovoljno pa stručnjaci savjetuju kombinaciju maženja i vokalne pohvale za najbrže učenje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,