Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Depresivna ženka vombata ne može bez svog plišanog mede (FOTO)

Tonka, sedmogodišnja ženka vombata, prvo je izgubila majku, potom ju je udario automobil, a na kraju je ostala i bez doma, koji je uništio jak ciklon.

Tonki je, zbog svega što je prošla, konstatovana klinička depresija. Ova predivna životinja se ne odvaja od svoje omiljene igračke, plišanog mede, koji joj predstavlja jedinu vezu sa spoljnim svijetom.

Da nešto opasno nije u redu bilo je očigledno kada je Tonka izgubila čak 20 posto fizičke mase. Tada su stručnjaci konstatovali da pati od teškog oblika depresije, što i ne čudi s obzirom na to kroz kakav je životni pakao prošla.

Jedina stvar koja Tonki išta znači je plišani medo, od kojeg se ne odvaja. Kada ode na spavanje čvrsto ga zagrli i ne ispušta, da ne izgubi jedinu vrijednu stvar koja joj je preostala u životu.

Tonka sada živi u zoološkom vrtu u Townsvilleu u Austrailji. Kako je objasnila Samantha Sherman, koja se brine o Tonki, česta je pojava da mladunčad životinja “usvoje” neku igračku. Ali, kod Tonke je drugačije. Ona ima čak sedam godina, a od igračke se ne odvaja. Samo joj ponekad pohabanu igraču zamijene novom i to je to.

– Tonka ima velike zube i medu stalno nosi sa sobom. A pošto ima takve zube, često i nenamjerno cijepa igračke. Mi ih tada mijenjamo, ali je bez mede ne ostavljamo zbog njene teške depresije – objasnila je ova čuvarka. (blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,