Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Debeli Albert: Upoznajte, vjerovatno, najdebljeg živog polarnog medvjeda

Preuzmite sliku

Prosječna težina polarnog medvjeda iznosi oko 450 kg ali medved, kog lokalno stanovništvo zove Debeli Albert, teži oko 680 kilogram.

Ali kako se Albert toliko ugojio? 

Ispostavlja se da stanovnici Kaktovika na Aljasci, gdje živi Albert, iz mora izvlače mnogo ribe koju ostavljaju medvjedima za ishranu – iz poštovanja prema njima. A izgleda da je Albet uzimao malo više od onoga koliko mu je bilo namijenjeno.

  • Fotograf Edvard Bidrou, koji je snimio Debelog Alberta kaže da mještani iz vode izvuku kita, raskomadaju njegovo meso, a onda ga odnesu na oko 4 kilometara izvan grada kako bi polarni medvjedi pronašli meso, prenosi nationalgeographic.rs.

    To rade iz dva razloga. Prvi je praktičan: to sprječava medvede da se približavaju gradu i uništavaju njihove usjeve i dolaze u njihove domove. A drugi razlog je poštovanje medvjeda koje na ovim prostorima gaje već hiljadama godina.

  • Iako se Debeli Albert baš ugojio, i vjerovatno je najdeblji živi polarni medved, on je i dalje dosta daleko od svjetskog rekorda koji drži jedan polarni medvjed iz 1960. godine koji je imao čak 1.001 kilogram. Ukoliko se sprema da obori rekord, Debeli Albert ima još da radi na sebi.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,