Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Da li znate zašto su plave životinje toliko rijetke?

Preuzmite sliku

Popularno

Prema istraživanjima, omiljena boja većine ljudi je plava – čak 75 različitih zemalja ima plavu boju u svojim nacionalnim zastavama, piše Bright Side.

Međutim, u prirodi se ova boja ne može naći vrlo često, posebno kada su u pitanju životinje. I vjerovatno je da možete prebrojati na jednoj ruci broj plavih životinja koje ste uočili u životu, prenosi Tuzlanski.ba.

Boja može ovisiti o tome šta životinja jede

 • Gotovo sve boje na životinjskom krznu, koži ili perju imaju pigmente povezane sa hranom koju konzumiraju. Na primjer, zlatnjaci konzumiraju žuto cvijeće, a losos i flamingosi jedu ružičaste školjke i škampe.

 • To se odnosi i na smeđu, crvenu i narandžastu – ali plava je izuzetak. Budući da u biljkama nema pravog plavog pigmenta, životinje ne mogu postati plave kroz hranu, pa je to tako rijetko.

  Većina plavih životinja zapravo nije plava

 • Boja je način na koji opažamo različite talasne dužine svjetlosti. Neke životinje izgledaju plavo, što uglavnom znači da su razvile način da zavedu naše oči tako da ih vidimo (uključujući i ljudske plave oči) korišćenjem fizičkih struktura i refleksije svjetlosti.

 • Plavi leptir morfova na slici iznad izgleda samo plavo zbog načina na koji njegova krila odražavaju svjetlost. Krila imaju mikroskopsku strukturu koja apsorbuje sve ostale boje osim plave. A kako se boja zasniva na strukturi, jednom kad su krila ispunjena nečim drugačijim od zraka, poput alkohola, na primjer, plava boja će nestati i krila će se promijeniti.

  Nema ptica sa plavim perjem

 • Sve ptice koje izgledaju plavo imaju slično strukturirano perje – odražavaju samo plavu svjetlost. Svako perje ima sićušne perlice raspoređene na način da sve ostale boje, osim plave, budu otkazane.

  Postoji samo jedan leptir koji stvara plavi pigment

 • Plava boja kao pigment je u prirodi nemoguće rijetka, a možete je vidjeti samo na jednom leptiru: maslinovom krilu. Oni su hemijski evoluirali pigment na krilima i boja se neće mijenjati, bez obzira na to kako ih gledate. Za istraživača je ovaj leptir još uvijek misterija. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,