Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li ste se ikada zapitali kako životinje precipiraju vrijeme?

Preuzmite sliku

Kako životinje percipiraju vrijeme? Kako mačka zna da je vrijeme da se nacrta ispred posude za hranu jer je tačno 9 sati? 

Ovakvo ponašanje mačke samo je reakcija na dešavanja u sredini u kojoj živi.

Mačka osjeća kada treba da potraži hranu zahvaljujući oscilacijama u bioritmu – promjenama u nivou hormona, tjelesne temperature i moždanih aktivnosti.

Organizam životinje, pa i čovjeka, stalno prolazi kroz jedan isti ciklus koji se naziva cirkadijalnim ritmom – u 24 sata smjenjuju se faze od stanja dubokog sna do stanja maksimalne aktivnosti.

 • Jasno je da životinje imaju osjećaj za vrijeme, ali sasvim je drugačije pitanje kako one doživljavaju proticanje vremena.

  Kaže se da je jedna čovjekova godina jednaka sedam psećih, ali kako ih doživljava pas? Da li mu zato vrijeme prolazi sporije?

  U 2014. godini jedna velika studija o percepciji vremena kod životinja zaista je potvrdila da životinje imaju različite vremenske skale, odnosno doživljaje proticanja vremena, i da na to najviše uticaja imaju njihova tjelesna masa i metabolizam.

  Kako su uopšte tako nešto utvrdili? Ispostavlja se da percepcija vremena zavisi od toga kojom brzinom obrađujemo senzorne informacije.

 • Ako životinji pokažete svjetlo koje veoma brzo blinka, ona će to doživjeti kao zrak svjetla i neće primijetiti blinkanje.

  Onim životinjama koje primjećuju i najzgusnutije treptaje – a to su po pravilu bile sitne životinje sa sporim metabolizmom, vrijeme prolazi usporeno.

  Istraživači su ove testove izveli na različitim gušterima, pticama, ribama i sisarima i utvrdili da što su životinje manje i imaju sporiji metabolizam, to u njihovoj percepciji vrijeme protiče sporije: male životinje žive u usporenom filmu. (zanimljivostidana.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,