Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li ste primijetili slovo M na čelu: Pet razloga zašto su narandžaste mačke toliko posebne

Preuzmite sliku

Debeljuškasti, pomalo lijen i simpatični Garfield najpoznatija je narandžasta mačka, a postoje razlozi zbog kojih su mace narandžaste boje toliko posebne.

Boja

Postoje drugačije nijanse narandžaste među mačkama. Uz narančastu, krzno može imati i crvene i žute tonove. Pigment melanin zaslužan je za narandžastu boju kod mačaka, a njegova količina određuje koliko će narandžasta boja biti intenzivna.

 • Spol

  Narandžaste mačke češće su muškog spola nego ženskog. To je zbog toga jer se gen koji proizvodi narandžastu boju nalazi na X hromosomu. Ženke imaju dva hromosoma X, zbog čega trebaju dvije kopije toga gena kako bi bile narandžaste, dok mužjaci trebaju samo jedan. Na tri narandžasta mužjaka dolazi otprilike jedna ženka. Ženski potomci narandžastih mužjaka mogu biti boje kornjačevine ili narančaste. Ako su oba roditelja narandžasta, svi će mačići biti narandžasti.

  Ličnost

  Iako rana socijalizacija ima najveću ulogu u tome kakvog će karaktera mačka biti kad odraste, postoje neki dokazi koji kažu da se ličnosti mačaka razlikuju između različitih boja. Mužjaci narandžasiha mačaka na glasu su kao puni samopouzdanja, vokalni i aktivni. Ženke su pak mirnije i tiše.

 • Uzorak krzna

  Narandžasto krzno kod mačaka dolazi u pet varijanti, klasičnoj (kovitlastoj), prugastoj, tačkastoj, s mrljama i varijanti sa zakrpama.

  Sve narančaste mačke smatraju se tabby mačkama

  Sve narandžaste mačke imaju A-lokus, odnosno agouti gen i zbog toga se smatraju takozvanim tabby mačkama, čija je jedna od karakteristika da imaju slovo M na čelu. Kod nekih je mačaka slovo M više izraženo, a kod nekih manje. Tabby mačke također se često naziva tigrićima zbog uzorka krzna nalik tigrovu. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,