Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čudo prirode: Upoznajte životinju koja ima sposobnost regenerisati srce i mozak

Preuzmite sliku

Popularno

Aksolotl živi u slatkim vodama Meksika i južnog dijela Sjeverne Amerike. Ono po čemu je ovaj vodozemac najpoznatiji, jest njegova supermoć, u obliku regeneracije

aksolotl2Kada se govori o čudima prirode, ova životinja definitivno spada u tu kategoriju.

Ako se dosad niste susreli s njom, sada ćete.

Njegovo ime je Aksolotl, a radi se o vodozemcu, točnije ličinki repatog vodozemca Ambystroma tigrinum, koji živi u slatkim vodama Meksika i južnog dijela Sjeverne Amerike.

Ako se pitate zašto smo vam ga odlučili predstaviti, to je zato što je za ovu životinju vezano čak nekoliko neobičnih i zanimljivih stvari.

Kao prvo, ova životinja kao ličinka postaje spolno zrela, a ta pojava poznata je pod nazivom neotenija. Drugim riječima, on spolno sazrijeva kada već ima razvijene noge, ali još uvijek ima čuperke škrga. Ovu pojavu obično izaziva nedovoljna količina lučenja hormona sazrijevanja, ali i značajni manjak mineralnog joda u vodi.

U prirodi se aksolotl redovito ne preobražava u odrasli oblik, i to zbog slabog djelovanja štitne žlijezde. Ako ga se hrani dodatkom potrebnih hormona, tada on može postati odrasla jedinka te izaći na kopno.

No, ono po čemu je ovaj vodozemac najpoznatiji, jest njegova supermoć, u obliku regeneracije. Vjerovali ili ne, ova životinja ima nevjerojatno razvijenu sposobnost regeneracije i to baš svakog dijela tijela. To se odnosi na oči, čeljust, udove, leđa pa čak i na srce, ali i na dijelove mozga. Uz to, ako jedan slučajno izgubi nogu, postoji šansa da će regenerisati dvije.

Ako je regeneracija potrebna od dijelova drugih aksolotla, i to je moguće, što uključuje i njihove glave.

Loša vijest je što aksolotli, po statusu zaštite, spadaju u skupinu kritično ugroženih. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,