Nedjelja, 20. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Čast prije svega: Ukrajinski vojni delfini koje su Rusi zarobili odbijali hranu do smrti

Popularno

Ukrajina je imala istrenirane delfine koji su trebalo da upozore na nuklearni napad, i da obavljaju vojne zadatke, ali kada ih je po pripajanju Krima preuzela Rusija, odbijali su svaku saradnju sa trenerima, čak i hranu.

Ukrajinski trenirani delfini koje je Rusija zarobila 2014. godine, odbijaju da sarađuju sa trenerima, kao i da jedu, piše “Guardian”.

List piše da je Ukrajina imala i utrenirane delfine koji su trebalo da upozore na nuklearni napad, i da obavljaju vojne zadatke. Ukrajina ima vojsku delfina u Krimskom vojnom centru za delfine, obučene i spremne za zadatke. Ipak, prije četiri godine, Rusi su pripajanjem Krima zarobili delfine i iako je Ukrajina tražila da budu vraćeni, oni su ostali u zarobljeništvu. Neki vjeruju da su Rusi planirali da ih ponovo treniraju i stvore od njih ruske vojnike, dok je ruski izvor rekao da su razvili “neke nove akvarijumske tehnologije za nove programe koji bi još efikasnije iskoristili delfine.”

Četiri godine kasnije malo je sprovedeno ovih planova, a većina delfina je uginula, piše Guardian.

Boris Bain, ukrajinski predstavnik u kirmskoj vladi, rekao je da su delfini dali svoje živote braneći svoju zemlju. Oni su postupili “patriotski”, odbijajući da slede naređenja ili da jedu hranu “ruskih osvajača”, i da su zbog štrajka glađu uginuli.

On je za ukrajinski “Obozrevatel” rekao da su delfini bili časniji od ljudi.

“Obučene životinje odbijale su ne samo da sarađuju sa Rusima, već i da jedu njihovu hranu, i uskoro su uginuli. Mnogi ukrajinski vojnici svoje zakletve i lojalnost shvatili su manje ozbiljno od delfina”.

Neki su, međutim, npali Ukrajinu za loše uslove držanja životinja. Kako je preneo “Sputnjik”, ukrajinski političar Vladimir Oleinik rekao je da Ukrajina uvijek pokušava da krivi Moskvu, kada svako normalan može da vidi da se radi o propagandi i pričama, i da o delfinima nije vođeno mnogo računa ni pod jednim režimom.

Poslanik ruske Dume Dmitri Belik ranije je rekao da su svi delfini koji su služili u Ukrajini prodati ili da su umrli prirodnim putem prije 2014. godine. Kako je rekao se ne radi o patriotizmu jer je Ukrajina već demilitarizovala delfine, i da su duže vrijeme služili samo u komercijalne svrhe.

Delfini su poznati po izražavanju lojalnih osobina slično psima. Povremeno su umjeli da odbijaju hranu kada su bi im partenr umro, ili da su umjeli da prestanu da dišu kada su razdvojeni od ljudi za koje su se vezali. Guardian zato zaključuje da prva verzija i nije tako nemoguća. Za sada se zna samo da je Rusija 2016. godine objavila jedni tender za nabavku pet delfina i da ih je dovela iz moskovskog centra, iako nikada nije objašnjeno zbog čega. Možda da bi ukrajinske delfine ubijedili da “promijene” stranu. (Nedeljnik.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,