Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bužimljanin locirao jednu od najrjeđih vrsta ptica na tlu BiH pa napravio predivne fotografije

Preuzmite sliku

Jedna od najrjeđih vrsta ptica ćelavi ibis sletjela je u BiH, tačnije u okolicu Cazina.

Da je uistinu tako, danas je potvrdio Bužimljanin Džanan Kišmetović, koji je odlučio locirati ovu pticu, a onda načinio predivne fotografije. Portal Hanuma.ba razgovarao je sa ovim fotografom.

Naime, prije nekoliko dana, brojni mediji u Bosni i Hercegovini objavili su vijest koja je izazvala veliki interes javnosti. Na tlo Bosne i Hercegovine, tačnije u okolinu Cazina, sletila je pticac ćelavi Ibis, imena Nova, čija vrsta je na ovom dijelu Evrope izumrla još u 17. vijeku.

 • Ovu informaciju potvrdila je Organizacija za zaštitu životne sredine “Bentornato Ibis” iz Toscane u Italiji, koja prati kretanje ove iznimno rijetke vrste ptica, kojih je, prema njihovim istraživanjima, na svijetu preostalo još svega oko 300.

  Na svojoj Facebook stranici podjelili su i nekoliko osnovnih informacija o ovoj ptici. “Sjeverni ćelavi ibis je migratorna vrsta. Vrsta je izumrla iz srednje Evrope od sredine sedamnaestog vijeka (uglavnom zbog ubijanja). Danas se smatra da je vrsta u ozbiljnom riziku od izumiranja širom svijeta“, kažu iz ove organizacije.

  Vezano | Hit šala na Facebooku: Rijetka ptica koja je sletila u Cazin završila na OLX-u za 200 KM 

  Mladi fotograf sa adresom u Bužimu, Džanan Kišmetović odlučio je istražiti tvrdnje ove organizacije i uputiti se u pronalazak ove rijetke ptice, te je na kraju u svom naumu i uspio.

 • Džanan  ističe da se kao mladić počeo baviti fotografisanjem uvijek je sanjao da se u kolekciji njegovh fotografija nađe ona jedna – posebna.

  “Orijentir su mi bili fotografi ‘National geographica’, jer oni su baš fotografisali životinje. I tako da sad sam hajmo reći godinama čekao ove fotografije, te mogu reći da sam ponosan”, govori Kišmetović, te dodaje da mu je ovo prvi put da uslika neku rijetku životinju, a zatim i opisao nesvakidašnji susret:

 • “Kad sam došao ptica je sletila, bukvalno kao da me čekala i uslikao sam je. Čim sam je ugledao odmah sam počeo slikati. U roku od 5min napravio sam stotinjak fotografija”, riječi su ovog mladog Bužimljana.

  Također, dodaje kako se u potrazi vodio time da razbije mit, jer dosta medija je prenosilo sve to, međutim niko je nije uslikao, tako da mu je upravo to bila vodilja.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje